Siguranta Traficului

Vizibilitate pe drumurile publice

 • Siguranta Traficului

  Infrastructura rutiera ar trebui sa ofere siguranta si un confort maxim de conducere. Confortul si siguranta pot fi oferite prin intermediul marcajelor orizontale si verticale care ofera vizibilitate si furnizeaza informații de orientare in timpul zilei si pe timp de noapte. Soferii in varsta au nevoie de mai mult timp si de lumina pentru a citi si intelege indicatoarele rutiere, in timp ce soferii de camioane petrec multe ore in trafic si stau cu mult deasupra farurilor.  Astfel, ca un indicator sa fie mai vizbil, conul luminii reflectate trebuie sa fie mult mai mare. De aceea, pentru a percepe materialele reflectorizante ca luminoase, observatorul (soferul) trebuie sa se afle in interiorul conului luminii reflectate.

  Prima folie reflectorizanta de pe piata a fost produsa prin tehnologia microbilelor de sticla cu o pelicula reflectorizanta sub microbile.  Rezultatul, 6 pana la 8% din lumina reflecata se intorcea la sursa.  Dar, 75 de ani mai tarziu tehnologia a permis ca lumina reflectata sa fie de pana la 10 ori mai puternica.  Odata cu tehnologia microprismatica s-au adus imbunatatiri notabile indicatoarelor rutiere.  Utilizarea unor polimeri mai rezistenti genereaza o folie reflectorizanta mult mai durabila si rezistenta la conditiile meteorologice.

  • Comparativ cu foliile reflectorizante pe baza de microbile de sticla, foliile reflectorizante microprismatice 3M, pe langa reflectivitatea imbunatatita, ofera beneficii pentru mediul inconjurator. Acestea sunt fabricate folosind un proces inovativ, care reduce emisiile de COV (compusi organici volatili) cu 97%, consuma cu 77% mai putina energie si genereaza cu 46% mai putine deseuri solide in comparatie cu procesele de fabricatie traditionale pentru foliile reflectorizante.

Cum arata un indicator eficient?

 • Un indicator eficient atrage atentia conducatorilor auto atat pe timp de zi, cat si pe timp de noapte. Pe timp de noapte conducatorii auto au nevoie de nivelul potrivit de luminozitate, pe cand pe timp de zi, culorile si contrastul sunt critice. Pentru zonele cu risc maxim de accidente, cum ar fi zona scolilor sau zona constructiilor rutiere, utilizarea folie fluorescente imbunatateste vizibilitatea pe timp de zi.

  Cat de important este ca indicatoarele rutiere sa fie vizbile pe timp de noapte? Prin intermediul unui studiu recent, realizat in cadrul Universitatii din Iowa, s-a descoperit o corelatie directa intre reflectivitatea indicatoarelor rutiere si abilitatea participanilor la trafic de a intelege mesajul inscris pe indicator. Participantilor la studiu le-a fost mai usor sa citeasca si sa inteleaga mesajul inscris pe indicatoarele rutiere realizate cu folie microprismatica. Acest studiu sugereaza ca indicatoarele rutiere mai reflectorizante necesita mai putin timp pentru intelegerea mesajului, oferind participantilor la trafic mai mult timp pentru atentia in trafic - un aspect deosebit de important pe timp de noapte.


Marcaj CE

 • Marcajul CE este o marcare obligatorie a unor produse, din cadrul Spatiului Economic European. Un produs CE este în conformitate cu specificatiile U.E. privind siguranta si sanatatea consumatorului, dar si a mediului. Marcand produsul cu acest semn, producatorul declara (prin intermediul unor teste realizate de catre un organism de certificare) ca produsul sau satisface aceste cerinte.

  Marcajul CE asigura companiilor un acces mai usor la piata Europeana fara a fi adaptate sau reverificate.

  Inca din 2009, toate tipurile de folii reflectorizante sunt in conformitate cu legislatia Europeana privind procesul de productie. Foliile reflectorizante au inserata in structura simbolul (marcajul CE), numele (logo-ul) producatorului, codul de identificare a lotului de productie, clasa de retroreflexie si durata de serviciu.


Procesul de productie al unui indicator prin tehnologia de print digital

 • Tehnologia printului digital revolutioneaza procesul de productie al indicatoarelor oferind viteza, flexibilitatea si calitatea de imprimare care nu poate fi atinsa utilizand metodele traditionale. In colaborare cu Durst - un mare producator de imprimante digitale, 3M a dezvoltat folii reflectorizante pentru print digital. Folosind foliile 3M pentru print digital, indicatoarele rutiere sunt supuse unui proces mai scurt de productie, fara pierderi si sunt in conformitate cu standardele in vigoare.

  Toate foliile reflectorizante 3M sunt potrivite pentru print digital, folosind cernelurile noastre dezvoltate special pentru acest proces. Pot fi printate zone mari de culoare si culori transparente cu nuante specifice, permanente in orice conditii meteorologice.

  Tehnologia printului digital ofera un proces de productie mai scurt, usurinta in utilizare si printarea la cerere cu posibilitatea de a grupa fetele indicatoarelor pentru a elimina pierderile. Prin aceasta tehnologie producatorii de indicatoare ofera solutii inovative mult mai usor.


Categorii de produse

 • Folii reflectorizante 3M™ Diamond Grade™ DG³

  Foliile micro prismatice 3M™ Diamond Grade™ DG3 satisfac sau depasesc criteriile de performanta definite pentru toate clasele de retroreflexie, inclusiv RA2 si Clasa 3.

  Tehnologia "Full cube corner" inseamna ca mai multa lumina este reflectata catre sofer, comparativ cu orice alt tip de folie reflectorizanta.

  Vizualizati produsul

  Folii reflectorizante 3M™ Diamond Grade™ DG³ Folii reflectorizante 3M™ Diamond Grade™ DG³
 • Folii reflectorizante 3M™ High Intensity Prismatic

  Foliile micro prismatice 3M™ High Intensity Prismatic (HIP) pot fi folosite pentru semnalizarea permanenta si temporara, precum si pentru delineatoarele din zonele rurale.

  Vizualizati produsul

  Folii reflectorizante 3M™ High Intensity Prismatic Folii reflectorizante 3M™ High Intensity Prismatic
 • Folii reflectorizante 3M™ Engineer Grade Prismatic

  Foliile micro pirsmatice 3M™ Engineer Grade indeplinesc cerintele pentru Clasa RA1. Sunt recomandate pentru indicatoarele cu semnificatie de importanta mica sau medie.

  Vizualizati produsul

  Folii reflectorizante 3M™ Engineer Grade Prismatic Folii reflectorizante 3M™ Engineer Grade Prismatic
 • Componentele procesului de productie al unui indicator

  Performanta indicatorului este data si de compoentele sale. Astfel am dezvoltat cerneluri serigrafice, folii de laminare si benzi de aplicare compatibile cu foliile noastre asigurand performante maxime pentru indicatorul rutier.

  Vizualizati produsul

   

  Componentele procesului de productie al unui indicator Componentele procesului de productie al unui indicator

Categorii de produse