Sablon violet cu design trifecta.

Inlocuirea HFC-urilor: performanta imbunatatita la un cost mai mic.

Prin trecerea la fluidul tehnic 3M™ Novec™ 72DE, compania Smiths Aerospace a reusit sa reduca la jumatate cheltuielile cu solventii de curatare HFC

  • Vedere din fata a cladirii Mustang Vacuum Systems

    Smiths Aerospace nu are nevoie de nicio prezentare: este o companie transatlantica de sisteme si echipamente, cu vanzari de peste 2 miliarde USD si peste 11.000 de angajati in intreaga lume. Infiintata in 1940, unitatea din Cheltenham, Regatul Unit, este responsabila pentru proiectarea si fabricarea unei varietati de componente si sisteme pentru industria aerospatiala, inclusiv instrumente mecanice. Mark Salisbury, inginer de productie in cadrul Smiths Aerospace, declara: „In domeniul instrumentelor mecanice, nu producem neaparat volume mari de produse, dar fabricam in jur de 35 de instrumente unice, care pot avea fiecare pana la 200 de piese diferite. Deci, programul nostru de productie este destul de incarcat.” Multe dintre componentele implicate sunt, de asemenea, foarte delicate si necesita pregatire atenta inainte de finisare, cum ar fi pulverizarea si serigrafierea.

Un caz de afaceri clar

Cu cativa ani in urma, compania Smiths Aerospace luase deja decizia de a trece de la tricloretilena (Trike) la solutiile mai ecologice pe baza de HFC-uri, care nu sunt clasificate a fi substante mutagene, cancerigene sau reprotoxice in conformitate cu Directiva privind emisiile de solventi, intrata in vigoare in 2007. Desi compania Smiths Aerospace era multumita de produsul HFC utilizat initial, Mark Salisbury a fost convins de Mark Duggan, director de vanzari in cadrul Acota, principalul furnizor britanic de substante fluorochimice si materiale specializate, sa ia in considerare fluidul 3M Novec 72DE ca alternativa care ar putea asigura economii semnificative de costuri, fara a sacrifica performantele. Mark Salisbury declara: „Din punct de vedere financiar, trecerea la fluidul Novec a fost simpla. Dar am vrut sa stim daca poate sa faca fata asteptarilor.” Testarea s-a desfasurat pe parcursul urmatoarelor doua luni, iar Acota s-a implicat indeaproape pe tot parcursul procesului. Inregistrarile de utilizare zilnice au fost pastrate, iar rezultatele au vorbit de la sine...

„Am constatat ca, pe langa faptul ca este mai ieftin, exista mai putine pierderi din cauza evaporarii sau a captarii fluidului in interiorul produsului. De asemenea, poate fi drenat mai eficient si am observat o imbunatatire a performantelor. Anterior, trebuia sa curatam unele ansambluri in prealabil, dar, datorita fluidului Novec, acest lucru nu mai este necesar, ceea ce ne permite sa economisim timp”, declara Salisbury.

„Reducerea pierderilor are un impact pozitiv si asupra mediului inconjurator.”

MARK SALISBURY,
Inginer de productie in cadrul Smiths Aerospace

Nicio investitie suplimentara in echipament

Un alt avantaj a fost faptul ca nu a fost necesara inlocuirea masinii de curatare, in afara de cresterea punctului de fierbere de la 38 pana la 44 de grade, factor despre care Salisbury considera ca poate contribui, de asemenea, la imbunatatirea performantelor. „De asemenea, suntem capabili sa continuam reciclarea solventului murdar folosind instalatia noastra de recuperare a solventilor. Aceasta va recupera solventul murdar in proportie de pana la 95%, astfel incat sa poata fi folosit din nou. In acest mod vom economisi costurile legate de achizitionarea solventului de schimb si, de asemenea, pe cele legate de eliminare, reducand si impactul asupra mediului inconjurator asociat acestor activitati”, a adaugat Mark Salisbury. Desi inca este devreme, Salisbury estimeaza cu incredere ca, trecand la fluidul 3M Novec 72DE de la Acota, „Vom reduce la jumatate factura anuala dedicata solventilor. Acest lucru este important, deoarece, asemenea oricarei companii de productie, clientii ne constrang sa reducem costurile. Colaborand cu Acota, am fost capabili sa realizam acest lucru, fara a sacrifica performanta. Fluidul Novec ne asigura performantele de care avem nevoie.”