Sablon violet cu design trifecta.

Inlocuirea Trike: performante excelente de curatare cu un profil de sustenabilitate mult imbunatatit.

Saab selecteaza fluidele tehnice Novec 3M™ Novec™ ca o alternativa sustenabila la Trike

  • Vedere din fata a cladirii Mustang Vacuum Systems

    Timp de decenii, Saab, renumitul contractor suedez din domeniul apararii, a utilizat procese de curatare de precizie pentru a garanta ca sistemele si componentele pe care le fabrica si asambleaza respecta cele mai ridicate standarde de calitate. Timp de multi ani, a fost folosita tricloretilena (Trike) pentru a respecta aceste standarde, dar dupa interzicerea Trike, Saab a trebuit sa gaseasca o alternativa sustenabila, care sa functioneze la fel de eficient.

    Lars-Gunnar Huss, manager de proiect in cadrul Saab Dynamics, a fost responsabil cu procurarea unui substitut si, in timpul cercetarilor sale, a descoperit intamplator un raport de arhiva de acum 30 de ani care, in ciuda vechimii sale, s-a dovedit a fi inestimabil... Raportul arhivat compara diferite tehnologii bazate pe solventi, inclusiv fluidele 3M™ Novec™ si produsele Fluorinert, livrate anterior catre Saab de catre 3M, in scopuri dielectrice.

    Dupa ce a identificat o alternativa potentiala la Trike, Lars-Gunnar a angajat compania Kemi-Intressen AB, distribuitorul suedez de produse 3M, compania 3M si compania Guyson, producatorul britanic al masinilor de curatare cu ultrasunete „Kerry”, pentru a oferi asistenta in cadrul procesului de evaluare. Inventec a furnizat co-solventul TOPKLEAN™ EL-20A pe baza de fluide Novec, prin intermediul distribuitorului suedez al produselor sale, Desab AB.

Testele riguroase au demonstrat niveluri excelente de curatare si consecventa

Saab a efectuat o serie de teste prin care au comparat Trike cu procesul de curatare cu co-solvent Novec, folosind DINITROL® ca un contaminant extrem de dificil de indepartat. Probele au fost trimise pentru analiza catre laboratorul 3M din UK si, dupa unele ajustari ale procesului de curatare de precizie la Guyson, rezultatele au demonstrat niveluri excelente de curatare si consecventa in comparatie cu tricloretilena.

In urma generoasei donatii constand intr-o masina Microsolve pentru co-solventi din partea Guyson, Saab a continuat sa evalueze acest proces de curatare pentru asamblarea magnetronului. Aceasta evaluare a constat in inspectarea si testarea riguroasa a componentelor magnetronului in timpul fabricatiei, pentru a se asigura ca acestea ating niveluri satisfacatoare de curatenie si stabilitate operationala. Evaluarea a fost finalizata prin efectuarea testelor asupra magnetroanelor complete. Noua curatare de precizie a trecut toate testele.

Tranzitia este completa...

Dupa doi ani si jumatate de evaluare si aproximativ doua luni pe care Saab le-a dedicat evaluarii si calificarii inlocuitorului, decizia finala a fost achizitionarea unei masini de curatare de precizie cu co-solventi Guyson pe baza de fluide Novec. Pana in prezent, conform lui Lars-Gunnar Huss, acest proces a produs in mod consecvent rezultatele dorite de curatare.

Saab este o marca comerciala a companiei Saab. Toate celelalte marci comerciale apartin proprietarilor respectivi.