Substitut sigur si durabil pentru bromura de n-propil si TCE

Utilizarea substantelor chimice toxice, cum ar fi bromura de n-propil (nPB sau 1-BP) si tricloretilena (TCE), in aplicatii de degresare prin vaporizare, a devenit din ce in ce mai controlata de autoritatile de reglementare din intreaga lume. Conform regulamentarilor UE, data limita de utilizare pentru Trike a fost in luna aprilie 2016 si acum este interzis, cu exceptia aplicatiilor autorizate asociate anumitor companii. Data limita pentru nPB este planificata pentru 2020. Datorita faptului ca nu afecteaza stratul de ozon si ca au un potential redus de incalzire globala, fluidele 3M™ Novec™ reprezinta alternativa sigura si sustenabila la bromura de n-propil (nPB) si tricloretilena (TCE).


Reglementarile in materie de siguranta cu privire la bromura de n-propil (nPB)

Din cauza preocuparilor privind siguranta lucratorilor, presiunea pentru reglementarile normative se intensifica asupra nPB sau 1-bromopropan. Lista modificarilor legislative actuale/viitoare pentru nPB include:

 • Drapele ale diferitelor tari pe un cer albastru.

  Agentiile mondiale de reglementare au luat in vizor nPB din cauza preocuparilor privind siguranta lucratorilor

  • Data limita in Uniunea Europeana stabilita pentru 2020
  • Topul celor 10 substante chimice supuse evaluarii riscurilor de catre agentia EPA din SUA
  • Agentia EPA din SUA solicita raportarea utilizarii
  • Alerta riscurilor emergente implementata de Departamentul Apararii al SUA
  • Alerta de pericol implementata de OSHA/NIOSH
  • Conferinta Americana a Expertilor Guvernamentali in Igiena Industriala (ACGIH, American Conference of Governmental Industrial Hygienists) a coborat nivelul recomandat de expunere la nPB la 0,1 ppm (media ponderata in timp a valorilor limita de prag pe o perioada de 8 ore) si a reclasificat nPB ca substanta cancerigena de categoria A3 sau „Substanta cancerigena confirmata pentru animale cu relevanta necunoscuta pentru oameni”

  Cautati un solvent de curatare sustenabil, care nu este vizat pentru eliminare treptata? Aflati de ce Mustang Vacuum Systems, furnizor de servicii si producator de echipamente de depunere in vid, a trecut de la nPB la fluidele Novec pentru instalatiile de degresare prin vaporizare.


Marja de siguranta si toxicitatea nPB

 • Pictograma violet cu 3 persoane in echipament de protectie.

  Acordati prioritate sigurantei angajatilor dvs. Pentru a utiliza nPB in conditii de siguranta in aplicatiile de degresare prin vaporizare, companiile trebuie sa reduca nivelurile de expunere ale lucratorilor la cel putin 10 ppm, valoare egala cu nivelurile de expunere tipice pentru degresarea prin vaporizare. Data limita pentru nPB a fost deja stabilita pentru 1 iulie 2020. Utilizarea actuala a nPB poate continua pana la data respectiva, insa companiile care doresc sa investeasca intr-un nou sistem de degresare prin vaporizare ar dori sa se orienteze spre solventi alternativi pentru a-si proteja investitia.

  Au fost identificate riscuri de cancer si de alte boli in cazul lucratorilor cu expunere repetata si cronica la nPB, inclusiv:

   
  • Neurotoxicitate
  • Nefrotoxicitate
  • Hepatotoxicitate
  • Reprotoxicitate
  • Cancer de plamani

A trecut timpul pentru solventii de curatare toxici, care distrug stratul de ozon
 • Reglementarile in materie de siguranta cu privire la tricloretilena (TCE)

  TCE este o substanta de Clasa A2 suspectata a fi cancerigena pentru oameni. TCE constituie un risc deosebit pentru sanatatea oamenilor, inclusiv riscuri semnificative de alte boli generate de expunere. Expunerea cronica la TCE in degresarea prin vaporizare poate avea efecte adverse serioase asupra sanatatii. Din cauza acestor preocupari privind siguranta muncitorilor, agentia EPA din SUA a propus interzicerea TCE in degresarea prin vaporizare. In UE, utilizarea acestei substante este deja interzisa fara permise speciale, in conformitate cu legislatia privind Inregistrarea, evaluarea si autorizarea produselor chimice (REACH).

 • Reglementari privind sustenabilitatea HFC (Hidrofluorocarbura)

  Introdus pentru prima data in 2006 si revizuit in 2014, obiectivul Regulamentului privind gazele fluorurate este de a reduce emisiile de gaze fluorurate cu efect de sera, inclusiv HFC-urile utilizate in cadrul aplicatiilor de curatare de precizie. Regulamentul actualizat privind gazele fluorurate interzice comercializarea anumitor tipuri de HFC-uri, inclusiv HFC-23 de la inceputul anului 2015, plus o reducere progresiva de pana la 21% a nivelurilor din perioada 2009-2012 a tuturor celorlalte HFC-uri pana in 2030. Deoarece HFC-urile nu mai reprezinta solventi de curatare viabili, a sosit momentul sa alegeti un solvent mai eficient, mai sigur si sustenabil pentru operatiunile de degresare prin vaporizare.

 • Abonati-va pentru actualizari

  Expertii nostri urmaresc cele mai recente stiri difuzate de agentia EPA din SUA, de UE si de celelalte autoritati globale de reglementare cu putere de decizie in ceea ce priveste TCE, HCFC si nu numai. Obtineti rezumate rapide cu privire la noile dezvoltari si la impactul potential al acestora asupra afacerii si a proceselor dvs. de curatare – ajutandu-va sa evitati intreruperea activitatii comerciale. Accesati arhivele noastre de newslettere sau abonati-va pentru mai multe informatii.

  Vizualizati newsletterele despre solventi de curatare >

  Abonati-va >


Comparatie intre fluidul 3M Novec si nPB si TCE?

 • Un substitut mai sigur si sustenabil pentru nPB si TCE

  Expunerea tipica la degresarea prin vaporizare se situeaza la limita nivelului recomandat de expunere pentru nPB, ceea ce il face o solutie nesigura pentru aceasta aplicatie. La fel ca nPB, TCE are un nivel recomandat de expunere redus. Fluidele 3M™ Novec™ prezinta un nivel recomandat de expunere mediu de 200 ppm (media ponderata moleculara a valorilor limita de prag pe o perioada de 8 ore), ceea ce inseamna ca acestea au un nivel recomandat de expunere de 20 ori mai mare decat nPB si Trike. Conform regulamentului UE, data limita pentru Trike a fost in luna aprilie 2016 si acum este interzis, cu exceptia aplicatiilor autorizate asociate anumitor companii. Data limita pentru nPB este planificata pentru 2020.

  Aflati mai multe despre utilizarea fluidelor Novec pentru solvent de curatare si degresare prin vaporizare


  Imaginea are doar scop ilustrativ.
   

 • Grafic cu bare care prezinta nivelurile recomandate de expunere pentru nPB (0,1 ppm), TCE (10 ppm) si fluidul Novec 73DE (195 ppm), impreuna cu pictograme reprezentative ale unor persoane in echipament de protectie.

Comparatie intre solventii de curatare: care sunt diferentele intre fluidul 3M™ Novec™ 72DE si nPB si TCE?

Vedeti impactul utilizarii fluidelor 3M™ Novec™ pentru inlocuirea nPB sau TCE in aceasta comparatie
 • *Valoarea 200 ppm reprezinta media ponderata moleculara a valorilor limita de prag pe o perioada de 8 ore. **Marja de siguranta in utilizare = Nivel recomandat de expunere/Expunere (medie ponderata in timp de 10 ppm pe o perioada de 8 ore)

Contactati-ne pentru a afla mai multe despre solventii de curatare Novec

Suntem aici sa va ajutam.

Echipa noastra de ingineri si de experti este pregatita sa va raspunda la intrebari si sa va ofere asistenta, inclusiv pentru a comanda mostre si a programa curatari de testare. Contactati-ne acum.