Compararea solutiilor de curatare pe baza de apa si a celor cu solventi

Selectarea unei solutii de curatare pentru piesele dvs. reprezinta o decizie comerciala pe termen lung: cost anual, sustenabilitate (inclusiv vulnerabilitatea la masurile de reglementare) si performante care sa raspunda cerintelor dvs. Indiferent daca aveti in vedere un nou sistem de curatare cu solutii pe baza de apa sau cu solventi, doriti sa inlocuiti nPB sau TCE sau cautati sa rezolvati o provocare de curatare deosebit de dificila, consultati oferta noastra de fluide 3M™ Novec™ pentru o curatare sustenabila si eficienta.

 • Reprezentare a unui sistem de curatare cu solutii pe baza de apa, de dimensiuni mari, tipica unuia care utilizeaza apa, detergenti si aditivi
  Ce este curatarea cu solutii pe baza de apa?

  Curatarea cu solutii pe baza de apa este de tip „plus apa”. O gama de detergenti, de agenti de umectare, de emulgatori sau de solutii tampon este adaugata in apa si actioneaza in combinatie cu caldura, agitarea si timpul pentru a elimina contaminantii de pe piesele industriale. In general, numeroase statii de spalare sunt echipate cu o instalatie de clatire pentru eliminarea reziduurilor lasate de agenti de curatare. In cele din urma, piesele sunt uscate cu aer cald sau cu solventi, precum alcoolul izopropilic.

   

  Curatarea pe baza de solutii pe baza de apa este adesea foarte eficienta in ceea ce priveste:

  • Combinarea curatarii cu depunerea straturilor de protectie, cum ar fi agentii anticorozivi
  • Combinarea curatarii cu finisajele de suprafata, cum ar fi agentii de lustruire
  • Eliminarea contaminantilor ionici, cum ar fi sarurile
 • Reprezentare a unei masini de degresare prin vaporizare, de dimensiuni mici, tipica uneia care utilizeaza fluidele 3M™ Novec™ si alti solventi de curatare
  Ce este curatarea cu solventi?

  Curatarea cu solventi, efectuata adesea intr-o instalatie de degresare prin vaporizre, utilizeaza un solvent de curatare cu o formula speciala. Piesele sunt imersate intr-un fluid care fierbe, distilat si filtrat continuu – uneori si in combinatie cu agitarea cu ultrasunete – iar contaminantii se dizolva de pe suprafetele acestora. Piesele sunt supuse apoi la un proces scurt de clatire cu vapori si uscare, in cadrul caruia fluidul se evapora, se condenseaza pe spiralele de racire ale masinii si se scurge inapoi in instalatia de degresare, pentru a fi reutilizat. Apoi, piesele sunt scoase uscate.

   

  Curatarea cu solventi este adesea foarte eficienta in ceea ce priveste:

  • Curatarea pieselor mecanice si electronice cu geometrie complexa
  • Curatarea fara reziduuri
  • Curatarea rapida a volumelor mari de piese
  • Curatarea pieselor sensibile care necesita un proces de uscare la temperaturi scazute

Nu toti solventii sunt creati la fel

 • Pictograme a doua pahare Bunsen de culoare albastru deschis cu simbolul X in interior si pictograma unui pahar Bunsen violet pe care scrie Novec, reprezentand faptul ca nu toti solventii de curatare sunt la fel

  Chimia moderna a depasit multe dintre provocarile legate de mediu si de siguranta ale solventilor de curatare mai vechi, cum ar fi hidroclorofluorocarburile (HFC), tricloretilena (TCE) si bromura de n-propil (nPB). Fluidele 3M™ Novec™ au fost special create sa combine performantele puternice de curatare cu sustenabilitatea (potential de distrugere a stratului de ozon egal cu zero si potential redus de incalzire globala) si cu o marja mare de siguranta pentru lucratori (toxicitate redusa si neinflamabilitate).


  Cititi mai multe despre comparatia dintre fluidele Novec si solventii traditionali, precum nPB si TCE.


Comparatie intre costurile solutiilor pe baza de apa si Novec

Calculate pe galon sau pe kilowatt/ora, apa si electricitatea sunt mai mici. Dar atunci cand se utilizeaza in cantitati mari, costurile incep sa se adune – si pot fi supuse unor fluctuatii ale preturilor cu potential major din cauza secetelor, restrictiilor privind utilizarea apei sau suprasolicitarii retelei electrice. In plus, cu cat sistemul dvs. de curatare este mai complicat, cu atat intretinerea necesita mai mult timp si mai multe resurse.

Asadar, in timp ce costul pe galon al solventilor, precum fluidele Novec, este mai mare decat al produselor de curatare pe baza de apa, costul total al procesului de curatare este adesea semnificativ mai scazut.


Comparatie intre performantele solutiilor pe baza de apa si Novec

Apa si uleiul nu se amesteca, dar fluidele Novec sunt create in mod special sa dizolve fiabil lubrifianti de fabricatie obisnuiti, uleiuri, fludorul si sa elimine o gama larga de substraturi. Indiferent ca este vorba de curatarea maselor plastice, a metalelor, a ceramicii, a pieselor prelucrate cu precizie sau a componentelor electronice, exista un fluid Novec care va raspunde cerintelor dvs. 

Aflati mai multe despre datele care sustin comparatia noastra dintre curatarea cu fluid Novec si cea cu solutii pe baza de apa. 

 • Pictograma unui ceas etichetat Aqueous, cu nuantare albastra a unei jumatati de cadran si pictograma altui ceas etichetat Novec, cu nuantare violet a unei portiuni cu mult mai mici, reprezentand variatia intre duratele necesare procesului.
  Ciclu de curatare mai scurt

  Puteti spori randamentul pe ora prin scurtarea ciclului de curatare cu ajutorul fluidelor Novec.

 • Pictograma unei bule deasupra unei suprafete profilate, etichetate Aqueous, si pictograma unei bule care patrunde suprafata profilata, etichetata Novec, reprezentand tensiunea de suprafata
  O mai buna curatare si clatire

  Fabricate in mod special cu tensiuni de suprafata scazute (mai mici de 20 mN/m), fluidele Novec patrund cu usurinta geometria complexa a pieselor.

 • Pictograma unui pahar albastru murdar etichetat Aqueous si pictograma unui pahar violet curat, stralucitor, etichetat Novec
  Fara reziduuri

  Fluidele Novec curata piesele fara a genera reziduuri de apa dura sau de detergenti.

 • Pictograma violet a unei talpi mici, etichetata Novec, si pictograma albastru deschis a unei talpi mari, etichetata Aqueous
  Echipamente de dimensiuni mai mici

  Echipamentul tipic de curatare cu solutii pe baza de apa necesita un spatiu de 2-3 ori mai mare decat instalatiile de degresare prin vaporizare. Degresarea prin vaporizare asigurata de fluidele Novec necesita mai putine bazine si niciun sistem de uscare sau de purificare a apei.


Curatare eficienta fara dezavantaje

Datorita fluidelor Novec, producatorii pot dobandi avantaje in materie de performanta oferite de curatarea cu solventi, fara compromisuri legate de siguranta si mediul inconjurator ale solventilor traditionali precum nPB (bromura de n-propil), MeCl (clorura de metilen), Perc (perchloretilena), TCE (tricloretilena) sau HFC-uri.

 • Pictograma violet a globului pamantesc infasurat cu o frunza si o tulpina, reprezentand caracterul ecologic
  Sustenabilitate

  Toate fluidele Novec nu afecteaza stratul de ozon si au potential scazut de incalzire globala.

 • Pictograma unui scut violet cu o inima in mijloc, reprezentand siguranta
  Marja mare de siguranta

  Fluidele Novec au o marja mare de siguranta. De exemplu, Novec 72DE are o marja de siguranta de 20 de ori mai mare decat nivelurile tipice de expunere.

 • Pictograma unei flacari violet taiate de o linie diagonala, reprezentand caracterul neinflamabil
  Neinflamabile

  Toate fluidele Novec sunt neinflamabile si nu prezinta punct de aprindere.

 • Pictograma violet a unui brat de cantar, reprezentand stabilitatea termica
  Compozitie stabila

  Fluidele Novec sunt foarte stabile in timp, fapt care asigura performante de curatare constante si o reciclare usoara. In plus, spre deosebire de nPB si TCE, testul de acceptare a acidului nu este, in general, necesar.


Eliminarea treptata a HFC continua

Solventii, precum hidroclorofluorocarburile (HFC), sunt vizati pentru eliminare treptata in conformitate cu tratatele mondiale, precum Protocolul de la Montreal, din cauza potentialului lor ridicat de incalzire globala. In Europa, Regulamentul actualizat privind gazele fluorurate interzice comercializarea anumitor tipuri de HFC-uri, inclusiv HFC-23 de la inceputul anului 2015, plus o reducere progresiva de pana la 21% a nivelurilor pentru celorlalte HFC-uri din perioada 2009-2012 pana in 2030. Evitati eliminarea treptata a HFC prin adoptarea fluidelor Novec – o alternativa sustenabila, cu potential redus de incalzire globala, care nu este vizata de interzicere sau eliminare treptata.


Contactati-ne pentru a afla mai multe despre solventii de curatare Novec

Suntem aici sa va ajutam.

Echipa noastra de ingineri si de experti este pregatita sa va raspunda la intrebari si sa va ofere asistenta, inclusiv pentru a comanda mostre si a programa curatari de testare. Contactati-ne acum.