Racire prin imersiune pentru data center

Toate produsele

Data center consuma cantitati enorme de energie electrica, intre 1,1-1,5% din consumul global de energie electrica¹, o mare parte din aceasta este pur si simplu pentru a rula unitatile de racire ale ventilatoarelor si hardware-ul calculatoarelor.

3M conduce initiativa de racire prin fluide pentru data center pentru a ajuta la reducerea costului racirii serverelor si a impactului acestuia asupra mediului. Gama de fluide 3M™ Novec™ ofera proprietati care le fac ideale pentru racirea prin imersiune, atat in ​​functionare monofazica cat si in doua faze. Rezultatul? Utilizarea energiei (si costurile) pot fi reduse cu pana la 97%, reducerea dimensiunii data center-ului si asigurarea performantei optime a hardware-ului serverului - contribuind la reducerea impactului asupra mediului.

¹ Sursa: www.koomey.com/post/8323374335

Powered data servers submerged in bubbling Novec Engineered Fluids in a liquid immersion cooling application, brightened with neon lights.
Fiti fara grija.

Ce este racirea prin imersiune?

 • Under fluid Go Pro camera shot of bubbling data servers immersed in Novec Engineered Fluids in liquid immersion cooling application

  Racirea prin imersiune intr-un data center ajuta la imbunatatirea designului termic prin imersarea directa a echipamentului intr-un fluid neconductiv. Caldura generata de componentele electronice este transferata direct si eficient in fluid, reducand astfel necesitatea altor componente active de racire, cum ar fi materialele de interfata, radiatoarele si ventilatoarele. Aceste imbunatatiri maresc eficienta energetica si permit o densitate mai mare a ambalajului.
   

  3M a lucrat cu experti din domeniul data center pentru a crea fluidele ideale pentru aceste aplicatii, care ofera beneficii unice, cum ar fi o gama mai mare de puncte de fierbere. Si mai mult decat atat, tehnologia este sustinuta de mai mult de 50 de ani de experienta in domeniul materialelor si aplicatiilor.

   • Reduce consumul de energie pentru racirea serverului, ajutand la crearea unui data center mai ecologic
   • Implica mai putine parti in miscare care necesita intretinere si inlocuire
   • Creste densitatea echipamentului, deoarece fluidul este mai eficient la eliminarea caldurii
   • Permite o utilizare mai mare a puterii procesorului prin mentinerea temperaturilor sub limita termica
   • Echipamentele IT sunt mai usor de intretinut, elementele electronice fiind curate si uscate
   • Reduce in mod semnificativ zgomotul din camerele serverului
   • Ajuta la protejarea echipamentelor IT de contaminantii de mediu, cum ar fi praful.

O modalitate eficienta de a reduce temperatura si costurile

Racirea prin imersiune utilizand fluidele Novec, contribuie la obtinerea unor costuri totale mai scazute, reprezentand o alegere eficienta pentru orice afacere. Racirea lichida directa imbunatateste eficienta si reduce costurile in fiecare faza a vietii data center-ului, de la proiectare si constructie pana la operare, intretinere, reparatii si inlocuirea hardware-ului.

 • White icon on purple background of a US Dollar Sign, inside a bolt, inside a down arrow, representing lowering energy costs.
  Reducerea cu pana la 97% a costurilor cu energia electrica

  Cel mai clar avantaj se va vedea in factura de energie electrica. Cele mai eficiente metode de racire prin imersiune pot contribui la imbunatatirea eficientei energetice din data center (adesea cel mai mare cost de energie electrica pentru in data center) cu pana la 97%.

 • White icon on purple background of arrow in center of a bullseye target to signify optimized performance
  Economisiti spatiu cu o camera de 10 ori mai mica

  Capacitatea de racire imbunatatita va permite sa pozitionati echipamentele electronice mai aproape - astfel incat sa puteti incadra de 10 ori in densitatea calculata intr-un spatiu dat. Aceasta va largeste posibilitatile amplasarii unui data center.

 • White icon on purple background of arrow in center of a bullseye target to signify optimized performance
  Optimizare pentru o performanta mai buna

  Cu o eficienta termica mai mare, puteti creste puterea de procesare si puteti reduce timpii de asteptare dincolo de limitele de racire cu aer.

 • White icon on purple background of a shield, signifying protecting from equipment breakdown
  Reduceti posibilitatea de defectare a echipamentului

  Racirea prin imersiune elimina contaminantii din aer si simplifica proiectarea termica pentru a reduce partile in miscare. Acest lucru inseamna ca puteti rula echipamentele electronice la capacitate maxima, cu o uzura mai mica.

 • Large white wind turbines in a green field with a blue sky and white fluffy clouds.
  O alegere sustenabila pentru mediu

  Economisirea energiei este buna nu doar pentru afacerea dvs. - ci si pentru mediul inconjurator. Mai putina putere folosita inseamna mai putina nevoie de generare de energie electrica, adica mai putin combustibil utilizat si mai putine emisii. Date centerele mai mici au costuri reduse cu constructia si cu intretinerea. Daca obiectivul dvs. este sa aveti un date center mai ecologic, fluidele 3M Novec fac ca aceste rezultate sa fie posibile si in acelasi timp sa includa:
   

  • Profil de mediu favorabil
  • Potential scazut de incalzire globala (GWP)
  • Sa nu afecteze stratul de ozon (ODP)
 • Engineer performing a hot swap of a data server from inside an immersion cooling unit using 3M Novec Engineered Fluids
  Sigur pentru angajatii expusi

  Construirea unui data center care utilizeaza racirea prin imersiune nu compromite siguranta angajatilor. Fluidele 3M Novec prezinta urmatoarele caracteristici:
   

  • Marja generala mare de siguranta pentru angajati
  • Nivel redus de toxicitate
  • Nu sunt inflamabili

Vedeti cum racirea prin imersiune poate revolutiona afacerile, supercomputing si Bitcoin

Indiferent de domeniul de activitate, racirea prin imersiune poate juca un rol in gestionarea mai eficienta a unui data center. Ca un pionier si inovator in racirea prin imersiune, 3M a ajutat la lansarea unor data centere racite cu succes prin imersiune.


Intrebari si rsspunsuri pentru a va ajuta sa construiti un data center ecologic

Producatorii de servere, integratorii de sisteme si inginerii din data center se confrunta cu provocari similare: proiectarea si asamblarea unui data center care sa raspunda nevoilor de baza ale clientilor in ceea ce priveste costurile, performanta si fiabilitatea. Racirea prin imersiune folosind fluidele Novec va ofera raspunsuri la acestea precum si altor nevoi practice, fara compromisuri.

 • Cum funcționeaza racirea prin imersiune?

  Racirea prin imersiune presupune introducerea electronicelor direct intr-un fluid neconductiv, permitand caldurii sa fie transferate direct de la componente in fluidul de transfer. In sistemele de racire traditionale, caldura trebuie sa treaca prin mai multe niveluri de materiale cu interfata termica, aer, schimbatoare de caldura si fluide de lucru. Racirea prin imersiune simplifica designul termic si creste eficienta transferului de caldura.

 • Care sunt beneficiile Novec asupra uleiurilor minerale?

  Multi factori trebuie evaluati atunci cand selectati un fluid. Fluidele 3M Novec au un numar semnificativ de avantaje fata de alte clase de fluide dielectrice, inclusiv ulei mineral. Pe langa faptul ca sunt neinflamabile si necombustibile, fluidele Novec au punctele de fierbere si stabilitatea termica necesare pentru operatiile de racire in doua faze. Intretinerea si reparatiile se fac usor, din moment ce echipamentele electronice ies curate si uscate din fluidul Novec.

 • Pierderea de fluid este o problema in sistemele Novec de racire cu imersiune?

  Sistemele de racire prin imersiune sunt concepute a fi operabile si schimbatoare la cald, dar sunt, de asemenea, proiectate in functie de restrictiile fluidului. Urmand cele mai bune practici si achizitionand de la un OEM autorizat 3M, pierderile de fluide pot fi mentinute la valori mici.

 • Cum se poate achizitiona un sistem de racire Novec prin imersiune?

  Furnizorii ofera deja sisteme de servere si sisteme mecanice bazate pe aceasta tehnologie, altele fiind in curs de dezvoltare.


Trei modalitati de racirea a unui data center

 • Racire prin imersiune in doua faze

  Racirea prin imersiune pasiva cu doua faze mareste exponential eficienta transferului de caldura de la fierberea si condensarea fluidelor Novec. Aceasta abordare simpla nu contine aproape nicio parte in miscare.
   

  • Componentele electronice sunt scufundate intr-o baie de fluide neconductive, intr-o incinta inchisa si etansa
  • Caldura generata transforma fluidul in vapori pe ii transfera in partea de sus a incintei
  • Vaporii condenseaza pe o bobina de condens, iar picaturile se intoarc inapoi in baie pentru a repeta ciclul
  • Deoarece fluidele Novec intra in contact direct cu componentele electronice, ele depasesc eficienta transferului de caldura a apei fierbinti
 • Racire prin imersiune cu o singura faza

  In racirea prin imersiune monofazata, fluidul are un punct de fierbere mai mare si ramane in faza lichida pe tot parcursul procesului.
   

  • Componentele electronice sunt scufundate intr-o baie de fluide neconductive, intr-o incinta inchisa si etansa
  • Caldura din substratele circuitelor integrate este transferata in fluid
  • Pompele sunt adesea folosite pentru a varsa fluidul incalzit intr-un schimbator de caldura, unde acesta este racit si recirculat inapoi in baie
  • Fluidele 3M™ Fluorinert™ pot fi, de asemenea, utilizate in aceasta aplicatie
 • Racirea indirecta: o alternativa la imersiune

  Proprietatile unice ale fluidelor 3M Novec pot fi aplicate intr-o varietate de moduri pentru a rezolva cerintele clientilor in disiparea caldurii. O astfel de provocare este complexitatea aplicarii racirii cu apa direct pe cip (D2C), datorita riscului de scurgere si dificultatii de racire a unei serii de procesoare in acelasi circuit. Fluidele Novec au multe beneficii in acest gen de aplicatii, incluzand uniformizarea temperaturii tuturor procesoarelor:

   

   

  • Performanta de transfer de caldura comparabila sau mai buna decat apa, in functionare in doua faze
  • Fluid neconductiv, eliminand riscul de deteriorare datorita scurgerilor
  • Toate procesoarele dintr-un circuit sunt mentinute la aceeasi temperatura, indiferent de numarul de noduri

   

   


Aflati mai multe despre racire prin imersiune si solutiile 3M pentru data center


Contactati-ne pentru a va raspunde intrebarilor cu privire la racirea prin imersiune si fluidele Novec

Experienta 3M de zeci de ani in sisteme de racire prin imersiune si data center va vin in ajutor. Contactati-ne pentru intrebari sau solicitari pentru urmatorul proiect de date center. Va putem veni in ajutor cu:
 

 • Sfaturi pentru aplicare si cele mai bune practici
 • Fise tehnice si rezultatele testelor
 • Studii de caz si alte materiale
 • Asistenta tehnica pentru comandarea fluidelor Novec sau pentru alegerea intre fluide Novec si fluidele electronice 3M Fluorinert
 • Informatii privind echipamentul de racire prin imersiune si furnizorii de servicii