Raspundem intrebarilor dvs. despre fluidul de stingere incendii 3M ™ Novec ™ 1230

Compania 3M cauta in mod constant modalitati de a rezolva probleme noi si de a face viata mai buna pentru noi toti. Va raspundem la cateva dintre intrebarile dvs. despre fuidul de stingere incendii 3M ™ Novec ™ 1230.

Descarcati documentul Intrebari frecvente despre Fluidul 3M Novec 1230 (PDF, 154 KB)

Inregistrati-va la Newsletter-ul 3M™ Novec™

Fiti la curent cu stirile despre produse si tendintele industriei, cu newsletter-ul 3M Novec adaptat pentru industria de stingere incendii.

Sablon violet cu design trifecta.

Intrebari frecvente privind performanta

Sablon violet cu design trifecta.

Intrebari frecvente privind siguranta

 • Grafic cu marja de siguranta

  Da. Fluidul de stingere incendii 3M™ Novec™ 1230 ofera in prezent cea mai mare marja de siguranta dintre toti agentii curati existenti. Revizuirea limitei admise pentru oameni si a concentratiei de proiectare ofera cel mai bun ghid pentru marja de siguranta a unui agent. NOAEL (Nivelul la care nu se observa efecte adverse) este limita stabilita la nivel international pentru diferiti agenti de stingere. Concentratia utilizata este cantitatea de agent de stingere necesara pentru a stinge incendiul in siguranta. Marja de siguranta pentru oameni rezulta din diferenta relativa dintre concentratia utilizata si valoarea specifica NOAEL.

  Dupa cum indica graficul, fluidul Novec 1230 ofera de departe, cea mai mare marja de siguranta pentru oameni. De asemenea, ramane sigur in cazul modificarilor ulterioare ale volumului spatiului liber (de exemplu, daca integrarea stocului/echipamentului suplimentar reduce volumul aerului si aglomereaza spatiul).


 • Sistemele care utilizeaza fluidul Novec 1230 sunt proiectate pentru a inunda un spatiu cu gazul la concentratia utilizata. Aceasta concentratie utilizata este mentinuta prin asigurarea integritatii spatiului (fara scurgeri sau scurgeri minime) pentru a mentine concentratia necesara pentru timpul de asteptare necesar, de obicei minim 10 minute. In conformitate cu editia din 2015 a NFPA 2001, punctul 5.6, "O concentratie de minim 85 la suta din concentratia minima ajustata a concentratiei proiectate trebuie sa fie pastrata la cea mai inalta inaltime fata de zona de pericol pentru o perioada de 10 minute sau pentru o perioada de timp suficienta pentru a permite raspunsul personalului instruit." Aceasta cerinta exista si in alte standarde similare.
Sablon violet cu design trifecta.

Intrebari frecvente privind sustenabilitatea

 • Incepand cu octombrie 2016, HFC-urile, inclusiv HFC-227ea si HFC-125 urmeaza aceleasi directive ca si halonul, fiind planificate pentru eliminare treptata din productia globala in conformitate cu Protocolul de la Montreal. Desi aceste HFC-uri sunt agenti curati care nu afecteaza stratul de ozon, sunt gaze cu puternic efect de sera - de peste 3000 de ori mai puternice decat CO2.

  Eliminarea treptata a HFC-urilor la nivelul Uniunii Europene a inceput in 2015, in conformitate cu regulamentarea F-gas privind gazele cu efect de sera. In 2016, la cea de-a 28-a reuniune a participantilor Protocolului Montreal care a avut loc in Kigali, Rwanda, aproape 200 de natiuni au aprobat calendarul pentru eliminarea treptata a HFC-urilor cu potential ridicat de incalzire globala (GWP). Cunoscut sub numele de Amendamentul Kigali, acest acord defineste in mod clar modalitatile internationale de reducere treptata a productiei si a utilizarii HFC-urilor.

  Deoarece sistemele de stingere incendii sunt adesea proiectate sa dureze 30 de ani sau mai mult, HFC-urile au devenit agenti care nu mai sunt sustenabili. Fluidul de stingere incendii Novec 1230 este un agent care va rezista testului timpului in ceea ce priveste siguranta, performanta si proprietatile de mediu. Fluidul Novec 1230 nu afecteaza stratul de ozon, are un impact asupra mediului mai mic decat emisiile de CO2 si nu este vizat de eliminarea treptata sau totala.

  Aflati mai multe despre diferentele dintre fluidul de stingere incendii 3M™ Novec™ 1230 si restul solutiilor.

 • Nimeni nu poate prezice cu exactitate ce va aduce viitorul, insa 3M este atat de increzator ca fluidul Novec 1230 nu va fi afectat de nicio reglementare de mediu incat ofera Garantia 3M™ Blue Sky℠.

  Garantia Blue Sky (PDF, 248 KB)

 • Garantia 3M™ Blue Sky℠ prevede ca, pentru o perioada de 20 de ani dupa instalarea originala si conform cerintelor mentionate, fluidul 3M™ Novec™ 1230, instalat intr-un sistem aprobat de stingere incendii, nu va fi restrictionat pentru utilizare in caz de incendiu datorita potentialului sau de afectare a stratului de ozon (ODP) sau a potentialului de incalzire globala (GWP). De asemenea, produsul nu este vizat de procedura de eliminare treptata ratificata de Protocolul Montreal si nu face obiectul reglementarii europene F-gas privind gazele de sera, care vizeaza procedura de eliminare treptata a productiei si importului de HFC-uri in Europa.

  Cititi termeni si conditii complete pentru Garantia 3M Blue Sky (PDF, 223 KB).

 • Nu exista costuri pentru aceasta garantie si este valabila timp de 20 de ani dupa instalare. Pentru a aplica, un utilizator final care a cumparat un sistem nou instalat trebuie sa-l inregistreze pe web site-ul 3M Novec in termen de 30 de zile de la instalarea sistemului.
 • Familia de produse de protectie impotriva incendiilor pe baza de halon a fost utilizata pe scara larga ca primul dintre noii agenti curati. Aceste produse au fost utilizate deoarece pot stinge incendiul fara a afecta continutul spatiului protejat, cum ar fi camerele serverelor. Cu toate acestea, in 1987, halonii au fost reglementati de Protocolul Montreal, deoarece au contribuit la reducerea stratului de ozon. Ca raspuns la amendamentele Protocolului Montreal, producatorii au dezvoltat solutii de inlocuire pentru haloni cunoscute drept HFC-uri, a doua generatie de agenti curati. Desi niciunul din aceste produse nu a contribuit la reducerea stratului de ozon, acestea prezinta alte preocupari legate de mediu, cum ar fi potentialul ridicat de incalzire globala (GWP) si consecintele reglementarilor care rezulta din cele mentionate mai sus.

  Fluidul Novec 1230 este un agent curat din a treia generatie deoarece a fost dezvoltat pentru a oferi performante ridicate si o marja mare de siguranta fara a afecta mediul.

 • Ceata de apa este totusi apa. Este umeda si murdara, conductiv din punct de vedere electric si poate necesita curatare costisitoare. Poate distruge bunurile de valoare care mentin in functiune afacerile. Deaorece ceata de apa nu este un agent curat, aceasta nu este acoperita de NFPA 2001. In schimb, este acoperita de un alt standard: NFPA 750 care noteaza ca: "Standardul nu ofera criterii definitive de performanta la foc si nici nu ofera indicatii specifice privind modul de proiectare a unui sistem de control sau stingere a unui incendiu."

  Fisa tehnica a FM 5-32 afirma: "Atunci cand este important sa se reduca daunele asupra echipamentelor intr-un incendiu incipient la niveluri minim posibile sau sa se faciliteze reluarea exploatarii, va furnizam un sistem de stingere incendii cu agent curat aprobat de FM, cu detectie pentru a proteja echipamentele de date din camera de comanda. Aceasta pentru a suplimenta sprinklerele automate sau sistemele cu ceata de apa protejand incinta sau podeaua."

 • Cea mai rapida modalitate de a gasi materiale si informatii cu privire la fluidul Novec 1230 este site-ul nostru Fluid stingere incendii - Novec 1230.

Gasiti acum solutia potrivita pentru stingere incendii

Sistemele de stingere incendii care utilizeaza fluidul Novec 1230 protejeaza ceea ce conteaza pentru afacerea dumneavoastra. Producatorii nostri autorizati pot crea sisteme total inundabile, specific, adaptate nevoilor proiectului dvs., de la data center pana la arhive, muzee, centre medicale, generare de energie si multe altele.

Explorati optiunile prezentate sau trimiteti un mesaj cu intrebarile dvs. despre sistemele de stingere incendii, reglementari sau fluidul Novec 1230, iar echipa noastra de experti va va ajuta.


Nota importanta

Reglementari: Pentru informatii despre reglementari referitoare la acest produs, contactati reprezentantul 3M.

Informatii tehnice: Informatiile tehnice, recomandarile si alte declaratii incluse in prezentul document sunt bazate pe teste sau experimente pe care 3M le considera de incredere, insa nu este garantata acuratetea sau integritatea acestor informatii.

Utilizarea produsului: Multi factori care nu tin de 3M si se afla exclusiv sub controlul clientului, pot afecta utilizarea si performanta unui produs 3M intr-o anumita aplicatie. Avand in vedere varietatea factorilor care pot afecta utilizarea si performanta unui produs 3M, utilizatorul este singurul responsabil sa evalueze produsul 3M si sa determine daca acesta este potrivit pentru un anumit scop si adecvat pentru o anumita aplicatie.

Garantie, despagubire si clauza de exonerare: cu exceptia cazului in care o garantie suplimentara este mentionata in mod specific pe ambalajul produsului 3M sau pe materialele de comunicare ale acestuia, 3M garanteaza ca fiecare produs 3M respecta specificatiile aplicabile produselor 3M la momentul in care 3M expediaza produsul. 3M NU OFERA ALTE GARANTII SAU CONDITII, EXPLICITE SAU IMPLICITE, INCLUSIV, DAR FARA A SE LIMITA LA, ORICE GARANTIE SAU CONDITIE IMPLICITA DE POTRIVIRE PENTRU UN ANUMIT SCOP, SAU ORICE GARANTIE SAU CONDITIE IMPLICITA REZULTATA DINTR-O SERIE DE TRANZACTII, OPERATIUNI VAMALE SAU UZANTE ALE COMERTULUI. In cazul in care produsul 3M nu este conform cu aceasta garantie, atunci singura clauza exclusiva si unica este, in functie de decizia 3M, inlocuirea produsului 3M sau rambursarea pretului de achizitie.

Raspundere limitata: Cu exceptia cazului cand este interzis prin lege, 3M nu va fi raspunzatoare pentru nici o pierdere sau dauna care are drept obiect produsul 3M, fie directa, indirecta, speciala, accidentala sau ulterioara, indiferent de teoria juridica invocata, inclusiv in ceea ce priveste garantia, contractul, neglijenta sau responsabilitatea stricta.

3M si Novec sunt marci inregistrate ale companiei 3M. Blue Sky este o marca de serviciu a 3M. Utilizata sub licenta de catre filialele si subsidiarele 3M.