Bazele Stiintei Suprafatei.

Atunci cand proiectati un produs, substraturile sunt alese dintr-o varietate de motive, inclusiv performante, estetica, greutate sau alte considerente. De asemenea, proiectarea piesei tinde sa dicteze geometria imbinarii lipite. Prin urmare, atunci cand alegeti un adeziv, intelegerea modului in care interactioneaza chimia adezivilor cu suprafetele substraturilor devine o consideratie importanta.

„Substratul” si „suprafata” se pot referi la materialul care este fixat pentru a crea un ansamblu, cum ar fi lemnul sau fierul. Tehnic, substratul cuprinde toate proprietatile materialului - flexibilitatea sau amortizarea vibratiilor, precum si proprietati de suprafata ca rezistenta la abraziune sau textura. In cea mai mare parte, „substratul” si „suprafata” sunt interschimbabile in contextul lipirii adezive si se refera la portiunea specifica unde adezivul ia contact cu materialul de lipit.


Suprafata vs Material

Este important sa constientizam ca suprafata unui substrat se poate comporta foarte diferit fata de cea mai mare parte a unui substrat. Luati in considerare metalul vopsit: „suprafata” este vopseaua care are proprietati foarte diferite, atat la scara micro, cat si macro, decat restul metalului. Iata trei exemple in care suprafetele unui substrat se comporta foarte diferit fata de restul materialului.

 • Aderarea la o suprafata a cuvantului lacuit necesita un adeziv diferit decat lemnul netratat.
  Lemn Lacuit

  Lemnul netratat este doar lemn, dar daca lemnul este lacuit atunci adezivul adera de fapt la suprafata lacuita.

 • Aderarea la fierul ruginit poate fi dificila; pregatirea suprafetei poate afecta eficacitatea adezivului.
  Fier Ruginit

  In cazul fierului ruginit, adezivul se lipeste partial de fier si partial de oxidul de fier; depinde de cantitatea de rugina existenta si de cat de mult s-a facut pregatirea suprafetei.

 • Luati in considerare orice tip de eliberare a matritei atunci cand alegeti adezivi pentru piese fabricate din plastic.
  Fabricarea Pieselor din Plastic

  Multe piese din plastic sunt create folosind emulanti. Daca emulantii nu sunt indepartati inainte de lipire, adezivul trebuie sa fie capabil sa se lipeasca pe acestia.


Importanta Contactului de Suprafata

Adezivii creeaza o lipitura care uneste doua materiale. Pentru imbinare corecta, este esential ca adezivul sa poata face contactat cu suprafata fiecarui material. Acest lucru difera de alte procese, cum ar fi fixarea mecanica in care suprafata este perforata, sau un proces de sudare in care materialele sunt topite.

Pentru a face un contact bun cu o suprafata, un adeziv trebuie sa aiba proprietatile corespunzatoare. Aceasta include chimia si vascozitatea - acestea sunt acoperite in detaliu in alte articole tematice - dar suprafata trebuie sa aiba si proprietatile corespunzatoare. Cele trei proprietati enumerate mai jos (energia de suprafata, curatenia si rugozitatea) sunt cei mai importanti factori pentru a face contact intim.

 • Aflati cum substraturile energetice cu suprafata joasa si inalta dicteaza alegerea adezivului.

  Energia de Suprafata

  Materialele cu valori scazute ale energiei de suprafata rezista la curgerea adezivului, prevenind contactul intim. Materialele cu valori ridicate de energie de suprafata susțin fluxul de adeziv, sprijinind contactul intim. Puteti potrivi adezivul cu energia de suprafata a substratului sau puteti modifica energia de suprafata a substratului prin amorsare, gravare sau alte metode.

 • Praful si impuritatile pot impiedica adezivul sa intre in contact adecvat cu un substrat.

  Consideratii Curatenie

  Impuritatile, uleiul, grasimea sau praful pot forma un strat care impiedica adezivul sa faca un contact corect cu suprafata reala a materialului. Contaminarea suprafetei poate fi gestionata in doua moduri. Suprafata poate fi curatata de toate impuritatile sau poate fi utilizat un adeziv care este formulat pentru a fi compatibil cu un anumit nivel de contaminare.

 • Rigozitatea poate creste suprafata totala disponibila pentru o lipire.

  Lipirea Suprafetelor Aspre

  Rugozitatea poate creste suprafata totala disponibila pentru o lipire, permitand o imbinare mai puternica. Cu toate acestea, rugozitatea excesiva poate inhiba curgerea adezivului pe suprafata. Adezivul poate fi adaptat la rugozitatea suprafetei modificand suprafata sau alegand un adeziv mai adecvat.


Articole de educatie conexe


Conectati-va cu noi
Suntem aici pentru a va ajuta.

Aveti nevoie de ajutor pentru a gasi produsul potrivit pentru proiectul dumneavoastra? Contactati-ne daca aveti nevoie de sfaturi despre produse, tehnice sau aplicatii sau doriti sa colaborati cu un specialist tehnic 3M sau sa ne trimiteti un apel la +4021 202 8000.