Introducere in energia de suprafata

Bazele Stiintei Energiei.

Toate materialele au proprietati precum densitatea sau punctul de topire care ne ajuta sa le caracterizam si sa le diferentiem intre ele. Energia de suprafata este o alta proprietate a materialelor: este o masura a atractiei moleculelor unui material una fata de cealalalta si fata de moleculelor altor materiale. Energia de suprafata este o masura buna a gradului de aderare a suprafatei la solutiile de lipire.

Vedeti modul in care diferite niveluri de energie de suprafata pot face un material greu sau usor de legat.

Ce este Udarea Suprafetei?

„Udarea Suprafetei” sau „umezirea” apare atunci cand un lichid curge sau se raspandeste cand este aplicat pe suprafata unui solid. Umezirea permite adezivului sa intre in contact cu o zona cat mai mare a suprafetei unui material care trebuie lipit. In functie de energia de suprafata a materialului, un adeziv va uda in mod natural si va curge pe suprafata sau va avea tendinta de a se ridica. Udarea suprafetei este o conditie necesara pentru a forma o legatura adeziva.

 • Exemple de eliminare umeda buna-apa se raspandeste
  Udarea Suprafetei buna - apa se raspandeste.
 • Exemple de eliminare umeda slaba-apa ramane
  Udarea suprafetei slaba - apa ramane.

Umezirea Superioara- si Inferioara - Suprafata - Materiale Energetice

„Materialele cu energie de suprafata mai mare sunt mai usor de umezit decat materialele cu energie de suprafata mai mica. Luati in considerare imaginile de mai sus. Daca tigaia are o energie de suprafata mai mare, picaturile de apa vor curge pe toata suprafata sub forma unei pelicule subtiri. Daca tigaia are o energie de suprafata mai mica (probabil prin adaugarea unui strat antiaderent), picaturile de apa se vor acumula. Acest lucru va fi explorat mai mult in sectiunile urmatoare.

Masurarea Energiei de Suprafata.

 • Energia de suprafata este exprimata in unitati de energie pe zona sau „dine”. 1 dine/cm este egal cu 1 mJ/m.

  Cat de usor sau greu este pentru un adeziv sa ude suprafata unui material depinde de energia de suprafata a materialului. Dupa cum va asteptati, energia de suprafata este exprimata in unitati de energie pe suprafata. De obicei, se masoara intr-o unitate numita „dine” unde 1 dine/cm este egal cu 1 mJ/m.

  „Cel mai frecvent, energia de suprafata este masurata cu apa. Cand o picatura de apa este plasata pe o suprafata, aceasta va fi marita intr-o anumita masura. Teoretic, daca energia de suprafata este zero, picatura va fi o sfera perfecta. In schimb, daca energia de suprafata este infinit mare, picaturile vor forma o pelicula perfect uniforma. Pentru oriare dintre ele, putem masura unghiul realizat la marginea picaturii. (Pentru o sfera, acel unghi ar fi 0 °; pentru un film, acesta ar fi 180 °.)


In caz ca va intrebati:

De ce sa folositi apa pentru masurarea energiilor de suprafata?

 • „Apa este o alegere obisnuita pentru masurarea energiei de suprafata din cateva motive. Cel mai important, este usor disponibila. De asemenea, este usor de purificat, relativ ieftina, cu vascozitate scazuta si atinge echilibrul foarte rapid pe suprafata - de obicei in 60 de secunde. Imaginati-va ca folositi ceva de genul smoalei pentru a masura energia de suprafata. Poate dura cateva sute de ani!

  Aflati mai multe despre Experiment Pitch Drop, cel mai lung experiment de laborator din lume


Articole de educatie conexe


Conectati-va cu noi
Suntem aici pentru a va ajuta.

Aveti nevoie de ajutor pentru a gasi produsul potrivit pentru proiectul dumneavoastra? Contactati-ne daca aveti nevoie de sfaturi despre produse, tehnice sau aplicatii sau doriti sa colaborati cu un specialist tehnic 3M sau sa ne trimiteti un apel la +4021 202 8000.