Chimia adezivilor si benzilor

 • Diagrama ce prezinta pilonii fundamentali ai stiintei adeziunii - stiinta suprafetelor, geometria imbinarilor si chimia adezivilor.

  Prezentare generala

  • Unul dintre pilonii fundamentali ai stiintei adeziunii este chimia adezivilor in sine. Pe langa geometria articulatiei si a suprafetei substratului, compozitia chimica a adezivului va juca un rol important in performanta finala a unui ansamblu lipit.
  • Adezivii sunt disponibili in mai multe tipuri, cu diferite compozitii chimice. Cel mai adesea, numai compozitia chimica a adezivilor nu va fi singurul criteriu pentru alegerea unei benzi sau unui adeziv lichid. Această decizie este luata pe baza geometriei imbinariii, caracteristicilor suprafetei si a proceselor de fabricatie. Deoarece factorul determinant nu tine de compozitia adezivilor, vom considera doua categorii: adezivii lichizi si benzile adezive.
 • Mai jos este o lista de compusi chimici existenti in adezivii uzuali. Acesti compusi sunt cele mai frecvent utilizati pentru aplicatii de lipire de inalta tehnologie. Chimie adezivilor si benzilor evolueaza in fiecare zi gratie muncii din cercetare si dezvoltare.

  Fiecare dintre compusii chimici prezinta avantaje si dezavantaje. O imagine de ansamblu a acestora nu isi propune sa intre in detalii si nici nu este menita sa ofere reguli stricte si rapide din punct de vedere chimic, deoarece, la fel ca in orice domeniu, exista multe exceptii. Scopul este de a oferi o imagine de ansamblu a compozitiei chimice a fiecarui adeziv pentru a permite compararea lor. Exista multi alți factori de luat in considerare atunci cand alegeti banda adecvata sau adezivul potrivit pentru un ansamblu.

  Din punct de vedere chimic, există cinci familii principale de adezivi si benzi industriale:
   

  • Epoxi
  • Uretan
  • Acril
  • Silicon
  • Cauciuc

  Combinatia fiecarei categorii chimice de adezivi si benzi cu fiecare format in care sunt ambalate inseamna ca exista mii de optiuni pentru a lipi orice ansamblu. Cu toate acestea, la fel cum proiectarea articulatiei si a suprafetei singure nu poate determina o alegere adeziva, nici chimia adezivilor nu poate. La fel cum exista mii de variatii la adezivi, exista mii de variatii la marfurile asamblate. Cu cat ințelegeti mai mult despre stiinta adeziunii si despre specificul aplicatiei dvs., cu atat se poate face o selecție mai buna.


Articole de educatie conexe


Conectati-va cu noi
Suntem aici pentru a va ajuta.
Aveti nevoie de ajutor pentru a gasi produsul potrivit pentru proiectul dumneavoastra? Contactati-ne daca aveti nevoie de sfaturi despre produse, tehnice sau aplicatii sau doriti sa colaborati cu un specialist tehnic 3M sau sa ne trimiteti un apel la +4021 202 8000.