Influenta Rugozitatii Suprafetei

Beneficiile abraziunii nu se opresc din eliminarea contaminarii. O suprafață rugoasa pentru lipire duce adesea la legaturi mai puternice din mai multe motive:
 

 • Rugozitatea confera o suprafata suplimentara cu care adezivul poate intra in contact in procesul de lipire
 • O suprafata rugoasa confera suplimentar blocarea mecanica a suprafetelor de contact la forfecare
 • Neregularitatile de pe suprafata pot atenua propagarea fisurilor, permitand legaturi mai puternice, mai rezistente la oboseala

Rugozitatea, in special rugozitatea excesiva, poate sa nu fie intotdeauna un beneficiu. Pentru a se lipi de o suprafata aspra, este necesar ca adezivul sa curga in micile crapaturi create prin abraziune. Acest lucru este valabil atat pentru adezivi lichizi, cat si pentru benzi. Benzile curg si ele! Daca adezivul nu este capabil sa curga, exista un contact mai mic intre adeziv si suprafata, iar aerul prins in micile crapaturi poate duce la o rezistenta redusa sau lipituri slab protejate la expunerea la mediu.

 • Benzele foarte subtiri pot necesita o suprafata foarte neteda pentru a crea o lipire eficienta.

  Benzile foarte subtiri necesita adesea suprafete foarte netede pentru a crea o lipitura. Imaginati-va cat de mare este spatiul lasat la o lipire cu o banda groasa de 50,8 microni care poate sa se intinda fara a umple crapaturile lasate de slefuire, astfel ramanand aer in acestea.

 • Benzile groase sunt capabile sa se lipeasca eficient de suprafete relativ brute.

  Benzi groase

  Benzile groase sunt capabile sa se lipeasca de suprafete relativ brute, in special cele slefuite cu coli abrazive netesute, cum ar fi Seturi Scotch-Brite™ 7447.

 • Lichidele cu vascozitate ridicata sunt capabile sa extinda decalaje peste 0,25”.

  Lichide cu vascozitate ridicata

  Desi nu sunt capabile sa curga in fisuri si crapaturi foarte mici, lichidele cu vascozitate ridicata sunt cele potrivite produse pentru umplerea unor goluri mari, capabile sa acopere neplanaritiati de peste 6,35 mm. Acest lucru este important atunci cand lipiti materiale foarte rugoase, cum ar fi compozitul neterminat din fibra de sticla.

 • Lichidele cu vascozitate scazuta se pot uda complet, permitandu-le sa lipeasca multe materiale dificil de legat.

  Lichide cu vascozitate scazuta

  Lichidele cu vascozitate scazuta sunt cele care curg cel mai bine in toate fisurile si crapaturile unei suprafete. Desi nu sunt cele mai bune la „umplerea golurilor”, cum ar fi fluidele cu vascozitate ridicata, capacitatea lor de a uda complet suprafetele le permite sa lipeasca unele materiale foarte greu de lipit. Printre acesti adezivi sunt cei pe baza de cauciuc sau cianoacrilat.

Desi este important sa se ia in considerare rugozitatea suprafetei sau neplanaritatea dintre substraturi, alegerea unui lichid sau banda nu trebuie facuta doar pe aceasta baza. Numeroasele considerente pentru alegerea unui adeziv includ toate atributele stiintei adeziunii: stiinta suprafetei, chimia adezivilor si geometria Imbinarilor.


Benzile, adezivi lichizi si articole de educatie legate de rugozitatea suprafetei


Conectati-va cu noi
Suntem aici pentru a va ajuta.

Aveti nevoie de ajutor pentru a gasi produsul potrivit pentru proiectul dumneavoastra? Contactati-ne daca aveti nevoie de sfaturi despre produse, tehnice sau aplicatii sau doriti sa colaborati cu un specialist tehnic 3M sau sa ne trimiteti un apel la +4021 202 8000.