Proiectarea imbinarilor prin adeziv pentru transferul de energie intre piese

Unele aplicatii necesita transfer de energie de la un substrat la altul, iar unele necesita absorbtia sau disiparea energiei. Alegerea adezivului va influenta gradul in care o imbinare transmite energia de la un substrat la altul sau o absoarbe.

De obicei, aceasta se refera la energia mecanica si pe aceasta este pus accentul mai jos. Cu toate acestea, exista si cazuri in care o aplicatie necesita transmiterea sau disiparea energiei termice sau electrice. Adezivii au diferite proprietati termice si electrice, astfel incat selectarea adezivilor este la fel de importanta si in aceste cazuri.

 • Aflati despre transferul de energie prin adezivi rigizi si imbinari adezive. Imaginea mingii izbitoare a clubului de golf.

  Transferul de Energie

  Un exemplu perfect de transfer de energie este incastrarea varfului unei crose de golf de bratul acesteia. Niciun jucator nu doreste ca energia loviturii sa se disipeze atunci cand intra in contact cu mingea, asa ca o cantitate cat mai mare din energia loviturii ar trebui transferata prin utilizarea unui adeziv rigid. Acelasi lucru este valabil atunci cand lipiți arborii motori. Deoarece cuplul este furnizat de motor, transferul eficient de energie la roti este esential pentru performanta.


 • Aflati cum energia poate fi absorbita si amortizata prin adezivi si benzi. Imaginea suprafetelor care vibreaza

  Absorbtia Energiei

  O aplicatie care este de preferat sa absoarba energia ar fi panourile laterale ale unei remorci sau ale unui camion. Daca ar fi atasate cu un adeziv rigid, intreaga structura ar vibra si s-ar zdruncina la fiecare denivelare a drumului, ca sa nu mai vorbim despre ce s-ar intampla in timpul unui vant puternic. In schimb, alegerea unui adeziv flexibil sau banda viscoelastica poate ajuta la amortizarea si absorbtia unei parti din acea energie. Alte exemple obisnuite in care absorbtia de energie este de dorit includ placute pentru echipamente sportive, electronice si portierele autoturismelor.

  Proiectarea imbinarii coincide adesea cu alegerea chimiei adezive. Compararea intregului proiect cu diferitele imbinari componente si compozitia chimica a adezivilor folositi, precum si cu procesele de fabricatie ajuta la restrangerea variantelor posibile si alegerea mai usoara a solutiei optime.


Articole de educatie conexe


Conectati-va cu noi
Suntem aici pentru a va ajuta.

Aveti nevoie de ajutor pentru a gasi produsul potrivit pentru proiectul dumneavoastra? Contactati-ne daca aveti nevoie de sfaturi despre produse, tehnice sau aplicatii sau doriti sa colaborati cu un specialist tehnic 3M sau sa ne trimiteti un apel la +4021 202 8000.