Tipuri uzuale de tensiuni in imbinarile adezive

Indiferent de tipul de articulatie utilizat, este important sa intelegem diferitele eforturi care se transmit unui ansamblu realizat prin lipire. Adezivii si benzile au performante optime atunci cand tensiunea este bidimensionala fata de adeziv, dispersand o sarcina pe intreaga zona a unei linii de lipire. Adezivii si benzile au cel mai rau efect atunci cand tensiunea este unidimensionala fata de adeziv, concentrand o sarcina pe marginea principala a unei linii de lipire. Multe modele traditionale de articulatie incorporeaza aceste eforturi unidimensionale si pot necesita o modificare pentru ca imbinarea adeziva sa fie cea mai eficienta.

 • Aflati mai multe despre impactul tensiunii la tractiune asupra unui ansamblu lipit.

  Forta de tractiune

  Forta de tractiune este exercitata in mod egal pe intreaga articulatie. Directia de tragere este perpendiculara pe suprafata lipita si departe de lipirea adeziva. Forta este distribuita pe intreaga zona a liniei de lipire.


 • Aflati mai multe despre impactul tensiunii la taiere asupra unui ansamblu lipit.

  Forta de forfecare

  Taierea este directionata de-a lungul adezivului, fortand suporturile sa alunece unul peste altul. Aici, din nou, forta este in plan, iar forta este distribuita pe intreaga zona a liniei de lipire.


 • Aflati mai multe despre impactul tensiunii la compresie asupra unui ansamblu lipit.

  Forta de compresie

  La fel ca tractiunea, compresia este o forta aplicata pe o lipitura care este plana si dreapta. Spre deosebire de tractiune, forta se aplica inspre adeziv. Forta este distribuita pe intreaga zona a liniei de lipire.


 • Aflati mai multe despre impactul tensiunii la clivaj asupra unui ansamblu lipit.

  Forta de clivaj

  Clivajul este o forta de tractiune concentrata la o margine a articulatiei, exercitand o forta de fixare pe zona de lipire. In timp ce un capat al articulatiei adezive se confrunta cu tractiunea concentrata pe marginea principala, cealalta margine a articulatiei este teoretic sub tensiune zero. Clivajul apare intre doua substraturi rigide.


 • Aflati mai multe despre impactul tensiunii la dezlipire asupra unui ansamblu lipit.

  Forta de decojire

  Decojirea este o forta de tractiune care este concentrata la o margine a articulatiei, asemeni fortei de clivaj. Diferenta este ca unul dintre substraturi este flexibil, ceea ce duce la o concentratie si mai mare a forrtelor la marginea supusa acestora decat la o forta de clivaj.


Proiectarea Imbinarilor Adezive

Imbinarile care sunt bine concepute pentru utilizarea adezivilor transforma majoritatea fortelor ce actioneaza asupra lor in forte de tractiune, compresie sau forfecare. Aceasta permite aplicarea fortei pe intreaga suprafata adeziva. Imbinarile care plaseaza tensiunea in clivaj sau decojire concentreaza forta pe o margine a imbinarii, ceea ce poate duce la deteriorarea prematura a lipirii, in special daca sunt supuse vibratiilor, impactului sau oboselii.

Pe langa tipul de solicitare, optimizarea unei imbinari poate necesita si luarea in considerare a dimensiunilor. Adezivii sunt testati si raportati pentru performanta lor aproximativa in unitati de forta pe suprafata (de exemplu, forta de forfecare in newtoni pe metru patrat) sau forta pe lungime (de ex. decojirea in newtoni pe centimetru). Prin configurarea dimensiunilor lipirii pentru a se acomoda incarcărilor distribuite pe unitatea de suprafata, durabilitatea lipiturii poate fi imbunatatita.


Articole de educatie conexe


Conectati-va cu noi
Suntem aici pentru a va ajuta.

Aveti nevoie de ajutor pentru a gasi produsul potrivit pentru proiectul dumneavoastra? Contactati-ne daca aveti nevoie de sfaturi despre produse, tehnice sau aplicatii sau doriti sa colaborati cu un specialist tehnic 3M sau sa ne trimiteti un apel la +4021 202 8000.