Modificarea proprietatilor suprafetei pentru o adeziune mai buna

„Daca este dificil de lipit un material din cauza energiei sale de suprafata reduse, este foarte important sa alegeti adezivul corect pentru materialul respectiv. Exista diferite modalitati de a creste energia de suprafata a unui material, imbunatatind capacitatea de a se lipi. Iata cateva moduri de a modifica energia de suprafata.

 • Grundurile imbunatatesc capacitatea unui lichid de a interactiona chimic la suprafata unui substrat
  Primer

  Capacitatea unui lichid de a interactiona chimic la suprafata poate fi imbunatatita cu primeri sau stabilizatori de adeziune. Primerele functioneaza prin adaugarea pe suprafata a unei pelicule monostrat sau foarte subtiri a unui material special. Primerele sunt concepute chimic astfel incat un capat al moleculelor se lipeste foarte bine de materialele cu energie de suprafata scazuta, in timp ce capatul liber se lipeste foarte bine de adezivi.

 • Aflati cum se poate utiliza tratarea plasmei pentru a modifica energia de suprafata
  Tratarea plasmatica

  Tratamentele cu plasma expun suprafata unui material la un gaz ionizat care schimba reactivitatea chimică a atomilor de suprafata. Exista mai multe soiuri diferite de tratare cu plasma, si exista multe companii diferite specializate in servicii de tratament cu plasma.

 • Aflati cum se poate utiliza tratarea ignifuga pentru a modifica energia de suprafata
  Tratarea ignifuga

  Tratamentul ignifug profita de chimia de ardere a unei „flacari” pentru a modifica chimic atomii de suprafata ai unui substrat. Ca si in cazul tratamentelor cu plasma, exista o varietate de companii specializate in tratarea ignifuga pentru diferite materiale.


Curatarea Fizica

Desi tocmai am petrecut mult timp intelegand complexitatea subiectului privind energia de suprafata a materialelor, in realitate, un material va ajunge sa fie lipit cu o suprafata care a fost contaminata. Aceasta poate include praf, ulei, grasime, amprente sau orice alte resturi capabile sa se dizolve pe o suprafata.

 • Contaminarea poate duce la:

  • Contact redus intre adeziv si substrat, impiedicand lipirea
  • Adeziv dizolvat in contaminanti, impiedicand o "udare" eficienta a suprafetei
  • Rezistenta redusa a lipiturii
 • O suprafata curata permite cresterea maxima si potentialul de contact cu suprafata
  Umezire eficienta

  Suprafata curata permite umezirea maxima a ariei potentiale de contact

 • O suprafata curata inhiba contactul cu suprafata si elimina potentialul
  Umezire ineficienta

  O suprafata contaminata inhiba contactul cu suprafata si acoperirea ariei potentiale de contact

 • De multe ori este importanta curatarea completa a materialului inainte de lipire pentru a garanta ca adezivul face un contact corect. Exista cateva metode pentru a face acest lucru:
   

  • Folositi un amestec de alcool izopropilic 50/50 (IPA)/apa. Acest lucru este in general potrivit pentru materialele plastice care nu necesit acoperiri uleioase pentru a le proteja integritatea.
  • Curatati cu solventi mai aspri, inclusiv acetona sau metil-etil cetona (MEK). Multe metale ajung cu o acoperire uleioasa care este prezenta pentru a preveni oxidarea (rugina) sau ca urmare a procesarii (de ex. Lubrifianti).
  • Degreseaza cu un degresant industrial, urmata de curatarea cu solvent. Aceasta este adesea rezervata metalelor care nu sunt acoperite numai cu ulei de procesare, ci sunt foarte murdare.

Abraziune - Cand curatarea nu este suficienta

Sunt momente in care curatarea singura nu este capabila sa indeparteze contaminantii de pe suprafata unui material. Plasticele turnate prin injectie pot contine urme de demulanti, care sunt proiectate pentru a rezista multor solventi. Straturile de oxid de metale (de exemplu, fierul ruginit) sunt „lipite” de suprafata si nu pot fi indepartate numai prin curatarea cu solvent. Anumite uleiuri industriale sunt rezistente la solventi si substante chimice cu scopul de a pastra o suprafata metalica ferita de daune in timpul transportului.

 • Exemplu de suprafata fara pregatire, inainte de lipire
  Suprafata fara pregatire
 • Exemplu de suprafata dupa o curatare, inainte de lipire
  Suprafata dupa prima curatare

Procesul de pregatire a suprafetei folosind abraziunea

Pentru a pregati o suprafata adecvata pentru lipire, poate fi necesar sa adaugati o etapa de abraziune la proces.

1. Intai curatati – o prima runda de curatare poate indeparta o mare parte din contaminare prezenta si va impiedica resturile de contaminant desprinse prin slefuire sa se intinda pe suprafata materialului.


2. Finisare – slefuiti cu hartie abraziva standard sau coli abrazive netesute pentru a indeparta suprafata contaminata si a conferi rugozitate.


3. Curatare – curatarea finala indeparteaza orice reziduuri ramase de la abraziune si confera noua suprafata curata pentru lipire.

 • Exemplu de suprafata dupa o abraziune, inainte de lipire
  Suprafata dupa abraziune
 • Exemplu de suprafata dupa a doua curatare, inainte de lipire
  Suprafata dupa a doua curatare

Articole de educatie conexe


Conectati-va cu noi
Suntem aici pentru a va ajuta.

Aveti nevoie de ajutor pentru a gasi produsul potrivit pentru proiectul dumneavoastra? Contactati-ne daca aveti nevoie de sfaturi despre produse, tehnice sau aplicatii sau doriti sa colaborati cu un specialist tehnic 3M sau sa ne trimiteti un apel la +4021 202 8000.