„Moleculele de pe suprafata sunt atat de puternic atrase unele de altele, incat vor fi foarte fericite sa fie atrase si de moleculele lichide. Drept urmare, aceste materiale sunt relativ usor de udat si, la randul lor, de lipit. Materialele cu energie de suprafata mare au energii de suprafata de ordinul a 100 sau 1000 de dine/cm si cuprind sticla si multe metale.
Totul este relativ. Undeva intre peliculele perfect umede si picaturile perfect sferice, definim energia de suprafata medie. Aceste materiale au de obicei de 36 de dine/cm la aproximativ 300 de dine/cm. Multe materiale plastice proiectate au energii de suprafata in aceasta gama, la fel ca si materialele naturale precum lemnul, piatra sau betonul.
„Moleculele de pe suprafata materialelor cu energie superficiala mica sunt destul de fericite asa cum sunt. Exista o atractie foarte mica fata de orice alta molecula, in special fata de moleculele de adeziv. Materialele cu o energie de suprafata sub 36 de dine/cm sunt considerate materiale cu energie superficiala mica si sunt foarte greu de lipit. Acestea includ materiale plastice poliolefine, precum polipropilena si polietilena dar si suprafete „non-aderente“ precum politetrafluoretilena (PTFE).
Reamintiti-va categoriile de lipire a materialelor si gama de energii de suprafata pentru fiecare (foto dreapta). Pentru fiecare din aceste categorii vom explora energiile de suprafata pentru tipurile de materiale obisnuite.
„Materialele Plasticile LSE sunt, in general, moi, de densitate mica si au un punct de topire scazut. Aceste materiale cu energie redusa la suprafata resping lichidele, ceea ce le face dificil de lipit. 3M a conceput adezivi si benzi care functioneaza pentru aceasta categorie de materiale, dar exista mai putine optiuni.
„Componentele din Plastic sunt foarte obisnuite in fabricatie: au costuri scazute, sunt rezistente, usoare si simplu de modelat in forme complicate pentru a se potrivi nevoilor specifice. Componentele din Plastice proiectate au energii de suprafata mai mari decat plasticele LSE, astfel incat benzile si adezivii sa le ude si sa se lipeasca de ele.
„Acesta este un grup larg si variat: practic include multe materiale care au energii de suprafata mai mari decat materialele plastice, dar mai mici decat metalele. Aceasta categorie include tehnologii vechi precum sticla, ceramica si betonul, dar si materiale naturale precum lemnul, pielea si tesatura. Materialele traditionale sunt relativ usor de lipit, fiecare avand propriile caracteristici.
„Metalele sunt rezistente si functioneaza bine intr-o gama larga de temperaturi si medii. Au energii de suprafata foarte mari si sunt deschise pentru a intra in contact cu lichidele si astfel sunt foarte usor de "udat". Majoritatea adezivilor si benzilor vor adera la metale, astfel incat, de fiecare data cand lipiti metalul, aveti o gama larga de opțiuni adezive.
Aveti nevoie de ajutor pentru a gasi produsul potrivit pentru proiectul dumneavoastra? Contactati-ne daca aveti nevoie de sfaturi despre produse, tehnice sau aplicatii sau doriti sa colaborati cu un specialist tehnic 3M sau sa ne trimiteti un apel la +4021 202 8000.