Proiectarea imbinarilor adezive pentru o rezistenta maxima

De multe ori atunci cand treceti la o banda adeziva de la o metoda traditionala de lipire mecanica sau termica, este necesar sa reproiectari imbinarea pentru a creste solicitarile la tractiune, compresie si forfecare, concomitent cu reducerea fortelor de clivaj sau decojire. Exista cateva configuratii comune de imbinari care functionează foarte bine pentru fixarea mecanica sau termica, dar ar trebui imbunatatite la utilizarea unui adeziv.

Imbunatatirea fortei in Lipiturile la capete

Aflati cum imbinarea limbii si a canelurilor asigura o lipire mai puternica decat imbinarile rectangulare. Imagine a articuatiei cu adeziv patrat la capete si un proiect imbunatatit, articulatia adeziva pentru limba si caneluri.

Imbinari la capete sunt o practica obisnuita de sudare la montarea a doua tuburi sau a doua piese paralelipipedice. Cea mai mare parte a solicitarilor sunt sub forma de clivaj, dar poate aparea si solicitarea la tractiune atunci cand piese sunt sunt trase in directii opuse. Fortele de clivaj dintr-o imbinare la capete nu sunt potrivite pentru lipirile cu adezivi. Prin urmare, trebuie facute modificari de proiectare atunci cand se iau in considerare adezivi pentru aceste ansambluri.

Imbinarile cilindrului in cilindru sunt modificari ale imbinarilor la capete care introduc un cilindru cu diametru mic intr-un cilindru cu diametru mai mare. Noul proiect solicita adezivul la forte de forfecare, iar fortele de clivaj sunt atenuate de blocarea mecanica a tuburilor. Este relativ simpla optimizarea zonei de lipire prin ajustarea razelor tuburilor sau a lungimii suprapunerii pieselor. Pentru aplicatii in prelucrarea lemnului, nut si feder este o metoda obisnuita de a folosi rezistenta mecanica a lemnului si rezistenta la forfecare a adezivului.


Intarirea imbinarilor in forma de T cu nut si feder

Aflati cum articulațiile braste si suruburi ofera o legatura mai puternica decat imbinarile din teuri sau cele unghiulare. Imaginea articulatiei teuri, articulatiei unghiului imbinarii puternice cu broaste si suruburi.

Imbinarile in T sunt foarte folosite pentru sudarea a doua componente si sunt uzuale atunci cand se utilizeaza elemente de fixare mecanice pentru montare perpendiculara. Atunci cand se aplica tensiune la aceste imbinari, o mare parte din ea este in clivaj aplicata pe un braț de moment lung. Aceasta este o articulatie foarte slaba pentru adezivi.

Pentru a imbunatati o articulatie T, multe articulații adezive sunt reproiectate ca nut si feder. Cu acest nou proiect, este prezentata aceeasi solicitare aplicata ca forfecare, tractiune si compresia asupra adezivului, oferind in acelasi timp beneficiul unei blocari mecanice pentru imbunatatirea rezistentei. Daca imbinarea nut si feder nu este o solutie viabila (cum ar fi in cazul multor aplicatii de prelucrare a metalelor), incorporarea unei flanse pe piesa perpendiculara nu numai ca transforma o parte din clivaj in forfecare, dar creste suprafata peste care adezivul va face contact.


Imbunatatirea configurariilor comune ale coltului

Aflati cum imbinarile din punti ofera o lipire mai puternica decat imbinarile cu prindere sau colt. Imaginea imbinarilor coltului, a rosturilor de imbinare si a imbinarilor imbinate îmbunatatite.

Imbinarile circulare sunt o practica obisnuita pentru multe aplicatii. Cand se aplica forta, exista o oarecare rezistenta mecanica, dar exista si o forta mare de clivaj in afara planului pe bratul fortei. Ca si in cazul imbinarilor in T, cele circulare tind sa fie foarte rezistente si durabile atunci cand se utilizeaza metode de atasare mecanica sau termica.

La fel ca in cazul modificarilor pentru Imbinarile in T, colturile pot fi imbunatatite prin adaugarea unui mecanism de blocare, cum ar fi o punte, pentru a distribui tensiunile pe toata suprafata adezivului. Ca si in cazul altor imbinari favorabile cu adezivul, clivajul este transformat in forfecare, mentinand totusi avantajul mecanic al ranforsarilor.


Proiectarea lipirii cap-la-cap a panourilor

Aflati cum imbinarile prin suprapunere confera o lipire mai puternica decat imbinarile rectangulare. Imaginea unei imbinari rectangulare si a unei imbinari prin suprapunere intarite.

Imbinarile rectangulare sunt practicate de regula la asamblarea a doua placi una langa alta. Elementele de fixare cu actiune dubla sunt folosite pentru a tine doua panouri mari impreuna in aplicatii de prelucrare a lemnului, cum ar fi blaturi laminate.

Aceste modele de imbinari sunt adesea suficiente pentru fixarea termica sau mecanica, dar asemanatoare cu imbinarile de capete, acestea pun eforturi nejustificate pe un adeziv. Imbinarile prin suprapunere sunt printre cele mai uzuale imbinari adezive industriale, fie ca asambleaza doua panouri, lipind panourile pe cadre, fie ca folosesc adezivii pentru incercarile de laborator in vedere definitivarii solutiei de proiectare. Clivajul dintr-o articulatie cu capete pătrate este acum in primul rand o solicitare la forfecare a intregii zone a lipirii, desi mai poate exista o solicitare de clivaj.


Articole de educatie conexe


Conectati-va cu noi
Suntem aici pentru a va ajuta.

Aveti nevoie de ajutor pentru a gasi produsul potrivit pentru proiectul dumneavoastra? Contactati-ne daca aveti nevoie de sfaturi despre produse, tehnice sau aplicatii sau doriti sa colaborati cu un specialist tehnic 3M sau sa ne trimiteti un apel la +4021 202 8000.