Cum acționează adeziunea?

Pentru a înțelege mai bine cum și de ce un adeziv se va lipi de o suprafață, ajută să înțelegeți mecanismele adeziunii. Există patru metode de obicei recunoscute prin care adezivii și benzile se vor lipi de suprafața unui substrat.

 • Adeziunea chimică este cel mai puternic mecanism de adeziune și are loc la nivel molecular. Grafic ilustrând adeziunea chimică

  Adeziunea chimică

  Adeziunea chimică are loc prin contact molecular la suprafața substratului. Acesta este cel mai puternic mecanism de adeziune, cu legături care apar între grupurile funcționale din adeziv și în atomii/moleculele de pe suprafața substratului. Acest mecanism contribuie la rezistența structurală a multor adezivi, precum rășinile epoxidice cu pulbere de aluminiu.

 • Interblocarea mecanică are loc în timp ce adezivul curge în porii de pe suprafața substratului. Grafic care demonstrează efectele fluxurilor de adeziv în interblocarea mecanică.

  Adeziune mecanică de interblocare

  Interblocarea mecanică are loc în timp ce adezivul curge în porii de pe suprafața substratului. Interblocarea oferă o piedica de ordin mecanic contra miscarii paralele a substraturilor (forfecarea). De asemenea, servește la creșterea suprafeței de contact total dintre adeziv și substrat. Adezivii lichizi curg ușor la aplicarea pe substrat înainte de uscare sau întărire. Benzile de lipire continuă să curgă încet în timp, crescând aderenta pe măsură ce fac acel lucru.

 • Adeziunea prin difuzie este obișnuită în ansambluri cu materiale greu de lipit cu energie de suprafață scăzută. Grafic care ilustrează mecanismul de difuzie al aderenței.

  Adeziune prin difuzie

  Difuzia apare atunci când polimerul adeziv este capabil să pătrundă și să se împletească cu un substrat polimeric. O interfață este creată cu lanțuri de polimeri împletite care leagă adezivul și substratul. Acest mecanism este obișnuit în ansambluri cu materiale greu de lipit cu energie de suprafață scăzută, cum ar fi polipropilena.

 • Aderența electrostatică este cea mai frecventă în aplicațiile cu bandă. Grafic ilustrând aderența electrostatică a benzii și a substratului.

  Adeziunea electrostatică

  Adeziunea electrostatică are loc pe măsură ce suprafața încărcată cu sarcina electrica a adezivului este atrasă înspre substratul încărcat cu sarcina de semn contrar și este cea mai frecventă în aplicațiile cu bandă. Este fenomenul observat adesea când încercați să puneți bandă pe o cutie sau să împachetați un cadou.