Alegerea adezivilor și benzilor industriale utilizând metoda ASPEC

Există multe motive pentru a alege un adeziv lichid sau o bandă pentru aplicația dvs. de lipire. Pe lângă procesul de îmbinare, tipul de suprafață ce urmează a fi lipită, metoda de fabricație, considerații precum automatizarea, posibilitatea prelucrării din nou sau simplificarea lanțului de aprovizionare pot avea, de asemenea, un impact asupra deciziilor. În plus, printre derivații chimici, există posibilități infinite de a oferi flexibilitate, viteză, rezistență sau conformitatea cu specificațiile industriei.

La 3M, utilizăm un acronim numit ASPEC pentru a vă ajuta să luați în considerare aspecte importante care vă vor conduce la determinarea celui mai bun produs pentru nevoile dvs. ASPEC este un acronim din limba engleză și înseamnă asamblare, substrat, proces, utilizarea finală și cost, cinci factori care intră în alegerea unui adeziv. Înarmat cu cunoștințe despre designul îmbinărilor, știința suprafeței și chimia adezivilor, ASPEC vă poate aduce mai aproape de a determina care adeziv este cea mai bună opțiune pentru ansamblul dvs.

Pasul 1: Identificați tipul ansamblului

 • Aflați despre pasul 1, alegeți un tip de asamblare, în metoda 3M ASPEC. Imaginea unui adeziv lichid aplicat pe o suprafață de plastic.

  Revizuiți cele șase tipuri de asamblare

  Multe aplicații de lipire sunt reprezentate de unul dintre următoarele șase tipuri comune de ansambluri. Acestea sunt: panou pe cadru /Rigidizator pe panou, laminarea suprafețelor mari, montarea și fixarea ornamentelor, ansamblu de îmbinări mici, accesoriu de garnitură, și etanșare, sigilare și încapsulare. Aceste șase ansamble sunt aplicații comune în cazul în care adezivii și benzile sunt dovedite a funcționa bine. Ele pot fi găsite într-o varietate de modele de produse pe mai multe piețe și industrii. Identificarea celui mai apropiat tip de ansamblu pentru aplicația dvs. vă va ajuta la reducerea numărului de opțiuni atunci când alegeți familiile de benzi și adezivi disponibile care sunt potrivite, pe baza geometriei îmbinărilor și a metodelor tipice de fabricație.

Pasul 2: Alegeți materiale de substrat

 • Aflați despre pasul 2, alegeți substraturi și materiale, în metoda 3M ASPEC. Imagine a adezivului instant fiind aplicată între discurile metalice și cele circulare din spumă.

  Unul dintre avantajele benzilor de lipire și a adezivilor este capacitatea de a lipi o gamă largă de substraturi. Diferite substraturi au caracteristici diferite care au un impact asupra capacității adezivului sau a benzii de a lipi. Energia de suprafață, textura, rugozitatea și curățenia sunt toate condiții ale substratului care pot influența alegerea adezivului sau a benzii. Știind ce materiale vor fi lipite este unul dintre pașii cheie pentru a face o selecție. Recunoașterea faptului că adezivul și benzile pot lipi materiale diferite vă poate ajuta să deblocați mai mult potențial de design pentru asamblarea dvs.

  Aflați mai multe despre tipurile de substrat și lipirea materialelor

Pasul 3: Identificați pașii procesului de fabricație

 • Aflați despre pasul 3, identificați pașii procesului, în metoda 3M ASPEC. Imaginea unei role de bandă adezivă de transfer în procesul de fabricație.

  Înțelegerea modului în care o parte va fi asamblată poate ajuta la reducerea opțiunilor atunci când selectați o bandă de lipire sau formate de adezivi. Efectuarea unei selecții atente aici vă poate ajuta să oferiți îmbunătățiri ale capacității de producție, eficienței sau productivității în comparație cu alte metode de asamblare, ajutând la reducerea numărului de pași ai procesului, a prelucrărilor și a costurilor muncii. Adezivii și benzile pot fi aplicate manual sau să facă parte din soluțiile automate de distribuire și, adesea, acestea sunt investiții de capital mai mici decât sudura sau alte echipamente de asamblare. În general, benzile pot asigura lipirea rapidă și rezistența imediată la manipulare. Adezivii lichizi pot oferi mai multă flexibilitate de asamblare pentru poziționare și design-uri de îmbinare complexe. Spațiul disponibil, reglementările și siguranța sunt alți factori care vor influența selecția.

Pasul 4: Înțelegeți utilizarea finală a produsului

 • Aflați despre pasul 4, Înțelegeți utilizarea finală a produsului, în metoda 3M ASPEC. Imagine a componentei grafice fiind

  Utilizarea finală a produsului asamblat va determina, de asemenea, ce tip de materiale de lipire sunt cele mai bune pentru un anumit design de produs. Cunoașterea modului în care produsul final va fi utilizat de către un consumator și la ce condiții de mediu va fi expus sunt factori importanți. Razele UV, extremele de temperatură, umiditatea, imersiunea și expunerea chimică sunt considerente obișnuite luate în considerare pentru utilizarea finală și există multe tipuri de soluții adezive care pot suporta aceste condiții. Unele avantaje comune de design a adezivilor și a benzilor sunt capacitatea de a distribui stresul uniform, lipirea și etanșarea simultană, absorbția de energie sau transferul alternativ de energie prin îmbinare, izolarea metalelor pentru a preveni coroziunea galvanică și abilitatea de a lipi materiale diferite.

Pasul 5: Implicațiile costurilor și beneficii

 • Aflați despre pasul 5, Implicațiile costului, în metoda 3M ASPEC. Imagine cu mai multe valute.

  Atunci când se analizează costurile totale de materiale și de fabricație pentru o anumită asamblare, adezivii și benzile oferă de multe ori avantaje cu privire la costul total. Pentru costurile materiale, adezivii și benzile pot permite o greutate mai ușoară, substraturi mai subțiri sau mai puțin costisitoare pentru a face parte din asamblare din cauza capacității de a lega materiale diferite și evitarea găuririi fixarii mecanice. Pentru costurile de fabricație, economiile de cost în comparație cu sudarea sau fixarea sunt adesea găsite în reducerea numărului de pași ai procesului, cum ar fi nevoia de a se poliza sudurile, refinisarea suprafețelor cu pete sau eliminarea nevoii de a etanșa fiecare penetrare făcută de elementele de fixare. Costurile muncii pentru aplicarea benzilor și adezivilor sunt adesea mai mici și necesită o instruire minimă. În cele din urmă, costul echipamentelor poate fi mai mic decât al altor metode de asamblare, cum ar fi sudarea.

  Cu siguranță, costul adezivului lichid sau al benzii este, de asemenea, important. Pe fiecare picior liniar, adezivii lichizi sunt, în general, mai puțin costisitori, dar pot exista compromisuri de care trebuie să fiți conștienți în ceea ce privește fixarea, uscarea sau timpul de întărire. Chimia și nivelul de performanță al adezivului sau al benzii vor influența, de asemenea, costul acestui material. În general, cu cât sunt mai ridicate solicitarile la care o bandă sau un adeziv poate rezista, cu atât prețul este mai mare. Prin procesul de selecție, asigurați-vă că știți condițiile de utilizare finală care sunt necesare și selectați în funcție de ceea ce este nevoie pentru aplicație.