Imagine cu mai multe produse adezive de la 3M - spray adeziv, topire la cald, benzi și materiale de etanșare adezive.

Tipuri de adezivi și evolutia solutiilor de lipire 3M

De la inventarea primului adeziv folosind rasina din scoarță de mesteacăn, principiul fundamental al adeziunii rămâne același: utilizarea unei materii prime curgătoare pentru a ține două substraturi împreună. În prezent, progresele realizate în materialele derivate din cele naturale și in cele sintetice au dus la două familii de produse adezive industriale. Cele mai frecvente tipuri de adezivi industriali sunt adezivii lichizi și benzile.


Adezivi lichizi

Printr-o schimbare fizică sau o reacție chimică, un adeziv lichid aplicat între două substraturi formează un material solid care leagă substraturile. Adezivii lichizi sunt disponibili în mai multe formate, oferind producătorilor oportunități de a oferi clienților un adeziv lichid pentru a satisface cerințele diverselor specificații.

  • Într-un adeziv reactiv cu două componente, componenta A este amestecată cu componenta B; reacția chimică rezultată asigură lipirea finală.

  • Adezivii reactivi cu o componentă conțin o singură componentă care reacționează chimic, cel mai frecvent atunci când este expusă la căldură, lumină sau umiditate.

  • Adezivii cu topire la cald sunt solizi la temperatura camerei, dar se aplică sub formă de lichid topit. Când adezivul revine la temperatura camerei, se solidifică, creând o legătură.

  • Reactivii cu topire la cald sunt adezivi unici care au atât proprietățile materialelor cu topire la cald precum și cele ale adezivilor reactivi cu o singură componentă.

  • Adezivii pe bază de solvenți și apă utilizează un suport lichid (solvent sau apă) pentru a aplica adezivul pe substraturi. Suportul se evaporă și adezivul rămâne. Metodele obișnuite de livrare includ tuburi, găleți și cutii cu aerosoli.


Benzi adezive

Benzile sunt adezivi sensibili la presiune sau "PSA" și oferă o soluție cu valoare adăugată pentru client deoarece furnizorul mixeaza materiile prime în avans. Clientul primește un material complet întărit, cu proprietățile viscoelastice necesare pentru a lipi două materiale, de multe ori prin utilizarea presiunii.

  • Un strat de adeziv sensibil la presiune este prevăzut cu un liner cu eliberare ușoară. Acestea sunt, de asemenea, disponibile si cu linere pe ambele părți.

  • Adezivul sensibil la presiune este laminat pe fiecare parte a suportului. Acest lucru permite benzii să aibă funcționalitate diferită pe partea A și B.

  • Adezivul sensibil la presiune este laminat cu un adeziv sensibil la presiune pe fiecare parte a suportului pentru spuma acrilică (de exemplu, acrilic, uretan, polietilenă). Acest lucru permite benzii să aibă funcționalitate diferită pe părțile A și B, plus spuma oferă proprietăți unice de umplere a golurilor sau elastomerice.

  • Adezivul sensibil la presiune este laminat pe un sistem de blocare mecanică cu o căptușeală.


Evolutia solutiilor de lipire cu adezivi și benzi

O varietate nesfârșită de cerințe de proiectare a condus la dezvoltarea unei varietăți largi de produse și formate de adezive și benzi. Această gamă largă este reprezentată în spectrul tehnologiilor de lipire cunoscute la 3M sub denumirea de continuum de lipire cu adezivi și benzi. Acest continuum de adezivi și benzi variază de la adezivi sensibili la presiune amovibili similari cu cei observați pe post-it® Notes, la rășinile epoxidice de întărire de înaltă rezistență utilizate pentru a lipi componentele de avioane.

Imagine a gamei largi de formate și capabilități de adezivi din continuumul de lipire cu adezivi 3M.