Imaginea adezivului aplicat pe o garnitura.

Noțiuni de bază despre adeziune: Introducere in Știința Adeziunii

Știința Adeziunii

 • Știința suprafeței, geometria îmbinărilor și chimia adezivilor cuprind principiile științei adeziunii.

  Principala cerință a unei lipiri cu adeziv este de a conecta două materiale în timp ce rezistă la solicitări la care vor fi supuse în timpul utilizării lor. Utilizarea adezivilor nu este atât de intuitivă pe cât pare: știința adeziunii este un domeniu multidisciplinar care necesită cunoștințe de chimie și fizică, mecanică și reologie, proiectare și inginerie.

  Știința adeziunii, sau studiul adeziunii, constă din trei părți la fel de esențiale, care se combină pentru a forma baza de selecție a adezivului și ingineria adezivilor.

 • Știința Suprafeței

  Compoziția chimică a unei suprafețe dictează dacă un adeziv va face contactul adecvat, permițând lipirea. Factori unici precum curățenia și textura suprafeței afectează performanța adezivului. Știința suprafeței le examinează pe acestea și alte caracteristici care afectează suprafața unui substrat.

 • Chimia Adezivului

  Chimia adezivă unică a unui adeziv individual va determina, în parte, potrivirea pentru o anumită aplicație de lipire. Chimia va juca un rol nu numai în abilitatea adezivului de a se lipi de suprafață, dar diferite chimicale vor răspunde diferit la solicitări - sarcini, temperaturi sau medii.

 • Geometria Îmbinării

  Geometria îmbinării, sau forma unei lipiri, va avea un impact asupra legăturii adezive, și la fel vor avea direcția și intensitatea tensiunilor. Adezivii răspund la stres diferit decât dispozitivele de fixare mecanice sau termice și, de asemenea, diferite substraturi și chimicale adezive răspund diferit.


Formate de adezive si benzi

 • Aflați mai multe despre diferite formate de adeziv și bandă și cum pot fi acestea utilizate în proiectarea produselor.

  Un adeziv este o substanță folosită pentru a lipi două materiale împreună. Unele formate obișnuite includ adezivi reactivi dintr-o parte și două părți, adezivi cu topire la cald și adezivi reactivi cu topire la cald și adezivi pe bază de solvent și apă.

  O bandă este o peliculă sau o hârtie acoperită pe una sau pe ambele părți, folosită pentru atașarea sau lipirea materialelor. Unele formate utilizate pentru asamblare durabilă includ benzi de transfer adezive, benzi acoperite dublu și benzi de spumă și elemente de fixare care pot fi închise din nou.

  Aflați mai multe despre formatele de adezive


Lipire adezivă: imbinarea a două materiale

 • Aflați despre diferiții factori care contribuie la o lipire adezivă eficientă. Imaginea secțiunii transversale a unei legături adezive.

  Lipirea adezivă este o metodă prin care două materiale sunt îmbinate într-un ansamblu. Lipirea adezivă poate lua locul sau poate fi utilizată în plus față de metodele tradiționale de atașare, cum ar fi sudurile, șuruburile sau niturile.

  Principala cerință a unei lipiri cu adeziv este de a conecta două materiale în timp ce rezistă la solicitările la care acele materiale vor fi supuse în timpul utilizării lor. Lipirea adezivă este un proces sofisticat în care mai mulți factori interacționează pentru a contribui la succes


Măsurarea adeziunii

 • Aflați cum cercetătorii în domeniul adeziunii determină capacitatea unei legături de a rezista la tensiunea unei aplicații. GIF-ul unei legături adezive fiind desfăcută.

  Cercetătorii în domeniul adeziunii investighează rezistența unei legături adezive la tensiunile aplicației.

  Pentru a înțelege rezistența unei legături adezive, ajută să înțelegeți cum lucrează adeziunea pe o legătură. Cel mai obișnuit mod de a măsura acest lucru este de a desface o legătură adezivă. Forța necesară pentru a desface legătura le permite inginerilor să înțeleagă modul în care adezivul se va comporta într-o aplicație.

  Aflați mai multe despre rezistența lipirii cu adezivi