Materiale naturale Hero Imagine

Lipirea  Materialelor Traditionale

Precum sticla, lemnul, tesatura, pielea, ceramica si betonul.

INTREABA UN EXPERT 3M

Energia de suprafata a Materialelor Traditionale

 • Energia de suprafata a Materialelor Traditionale
 • Energia superficiala este o masura a cat de usor se raspandeste ceva pe o suprafata, cunoscuta si sub denumirea de umezire. Materialele cu energie superficiala ridicata se umezesc foarte bine si formeaza legaturi usor, in timp ce cele cu energie superficiala scazuta rezista la eliminare. Energia superficiala este motivul pentru care este simplu de lipit metalele si dificil de lipit materialele plastice.

  Intre aceste extreme se afla o serie intreaga de substraturi cu energii superficiale medii - nu foarte greu de lipit, dar fiecare cu propriile considerente specifice. Acest grup de materiale traditionale include tehnologii vechi, cum ar fi sticla, ceramica si betonul, precum si mai multe materiale naturale precum lemnul, pielea si tesaturile (naturale si sintetice). In multe cazuri, proiectantii aleg un material specific pentru aspectul sau, ceea ce poate influenta si alegerea adezivului.


Lipirea sticlei sau a lemnului

 • Masini de spalat cu usi de sticla in interiorul spalatoriei
  Sticla

  Sticla este cel mai adesea aleasa pentru transparenta, dar este, de asemenea, puternica, rezistenta la zgarieturi, impermeabila la lichide si usor de curatat, toate acestea fiind populare in randul consumatorilor. Sticla are o gama larga de aplicatii, de la ecranele de televiziune si smartphone-uri, pana la panouri de semnalizare si arhitectura. Adezivii 3M™ pentru lipirea sticlei includ benzi VHB™ si epoxii structurale.

  Banda VHB™ 3M™

  3M™ Scotch-Weld™ Adezivi epoxii

 • Adeziv lichid aplicat pe lemn
  Lemn

  Lemnul este natural, poate suporta sarcini grele, ia bine vopseua sau murdaria și este placut estetic. Aceasta resursa regenerabila este utilizata in multe aplicatii de la constructie de mobilier pana la garnituri. Factorul cel mai de baza in lipirea lemnului este absorbtivitatea acestuia: sa folosesti banda pe care vrei sa netezi suprafata cu vopsea sau lac si, astfel, sa lipesti finisajul, in timp ce un adeziv lichid va uda cel mai bine lemnul neterminat.

  Adezivi PUR 3M™ Scotch-Weld™

  Adezivi Hot Melt 3M™


Lipirea tesaturii sau a pielii

 • Adezivul lichid este pulverizat pe tesatura folosind aplicatorul
  Textile

  Materialele textile variaza de la materiale naturale, cum ar fi bumbacul sau lana, pana la materialele sintetice cu energie superficiala redusa (LSE), precum poliesterul. Aplicatiile obisnuite in care lipirea este preferata cusaturii includ acoperiri de podea si perne de scaun, precum si unele imbracaminte si accesorii. Preocuparile privind lipirea textilelor sunt, de obicei, legate de materialul de baza, mai degraba decat de faptul ca este tesut. ​

 • Imaginea interiorului masinii cu scaune din piele tabacita
  Piele

  Pielea poate fi tabacita sau netabacita si este apreciata pentru natura sa durabila si flexibila. Este cel mai frecvent utilizata in imbracaminte, articole sportive si mobilier, adesea in aplicatii cusaturile sunt vizibilelegatura este preferabila. Partea din spate a pielii este in general poroasa si usor de lipit, dar partea finisata poate avea ulei sau pigmenti de finisare pe care adezivul trebuie sa se lipeasca mai degraba decat pe pielea in sine.

Lipirea Ceramicii sau Betonului

 • Inele ceramice lipite de o placa metalica
  Ceramica

  Fabricate din lut ars, ceramica are preturi pentru rezistenta, duritate si rezistenta la uzura si substante chimice. De asemenea, prezinta o rezistenta excelentă la temperatura si o expansiune termica scazuta, motiv pentru care sunt adesea utilizate ca protectie termica. Ceramica are multe aplicatii in industria bunurilor de larg consum, electronica si aerospatiala. Ceramica industriala si tehnica sunt aproape intotdeauna vitrate, astfel incat legatura este cu adevarat cu aceasta glazura vitroasa sau asemanatoare sticlei, decat in ​​cea ceramica poroasa de dedesubt.

 • Etansarea se aplica pe straturile exterioare ale peretelui de beton
  Beton

  Betonul este foarte maleabil atunci cand este amestecat, dar se intareste la o forma puternica, durabila, folosita in toate tipurile de constructii, de la drumuri la locuinte pana la cladiri comerciale. Chiar si betonul finisat neted este relativ dur si absorbant, astfel incat un adeziv care curge poate umple suprafata aspra. Si pentru ca ne asteptam ca betonul sa dureze la nesfarsit, orice legatura adeziva ar trebui sa aiba si o speranta de viata lunga.

Tipuri de asamblare

Pentru a determina ce adeziv are cele mai bune performante, este foarte important sa luam in considerare tipul de asamblare. Cele sase tipuri de asamblare prezentate mai jos au caracteristici diferite de proiectare care determina adesea cel mai bun adeziv sau banda.


Conectati-va cu noi

Suntem aici pentru a va ajuta.

Aveti nevoie de ajutor pentru a gasi produsul potrivit pentru proiectul dumneavoastra? Contactati-ne daca aveti nevoie de sfaturi despre produse, tehnice sau aplicatii sau doriti sa colaborati cu un specialist tehnic 3M sau sa ne trimiteti un apel la +40 21 202 8000.