Banda VHB 3M prezinta lipirea articulatiei adezive cu cancan metalic pe panoul metalic in aplicatia de fabricatie industriala

Lipirea diferitelor suprafete metalice

Adeziununea si lipirea metalelor in procesul de proiectare.

INTREABA UN EXPERT

Proiectare cu metal

Pentru producatori, metalele sunt eficiente din punct de vedere al costurilor, functioneaza bine intr-o gama larga de temperaturi, prezinta o rezistenta destul de buna la intemperii si au o rezistenta excelenta. Consumatorii finali au incredere metale: acestea sunt solide si robuste, sunt reci la atingere. Metalele pot oferi orice aspect doriti, de la industria la nisip pana la aliajele de inalta tehnologie.

Exista modalitati aparent nesfarsite de a modela sau prelucra metalele: turnarea, stantarea, indoirea, desenarea - chiar forjeria unei fierarii. Stiti toate astea si multe altele deoarece lucrati cu metalul si l-ati ales in proiectul dvs. Expertii 3M va ajuta sa lipiti metalul folosind adezivii si benzile potrivite fiecarei aplicatii.


Asamblarea traditionala vs. asamblarea prin lipire

 • Tehnicianul foloseste aplicatorul pentru lipirea metalului cu lipici metalic 3M

  Asamblarea cu dispozitive de fixare mecanice vs. Asamblarea prin lipire cu adezivi

  Elementele de fixare a metalelor sunt aproape la fel de vechi ca prelucrarea metalelor, iar oamenii sunt familiarizati cu ele. Doar „se simte bine“ ca lipirea metal cu un dispozitiv de fixare de metal este o alegere buna - dar poate nu este cea mai buna alegere. Adezivii industriali ofera sase avantaje cheie fata de alte metode de asamblare industriala:
   

  1. Elimina gaurirea pentru a reduce costurile cu forta de munca - gaurirea are nevoie de timp, iar gaurile fac suprafata mai slaba in acel moment si un posibil loc pentru coroziune
  2. Distribuie uniform tensiunea intre suprafetele lipite
  3. Permite utilizarea de materiale mai subtiri si mai usoare - deoarece tensiunea este distribuita pe intreaga linie de imbinare, suprafata nu trebuie sa fie la fel de groasa pentru a sustine punctele de fixare
  4. Lipiti si izolati diferite tipuri de materiale - anumite elemente de fixare mecanice nu functioneaza bine cu suprafete nemetalice si doua metale diferite pot crea probleme de coroziune
  5. Lipeste si sigileaza simultan - adezivii nu doar lipesc, ci pot pastra lichidele in afara sau in interior adica etanseaza ansamblul
  6. Reduce vibratiile - adezivii pot ajuta la disiparea energiei in loc sa o transmita mai departe.

   

 • Scanteile zboara in timp ce tehnicianul sudeaza substratele metalice impreuna intr-o fabrica

  Sudare / brazare / lipire (lipirea termică) vs. lipire cu adeziv

  Asamblarile termice, cum ar fi sudura, sunt cunoscute si acceptate pe piata, deoarece materialele consumabile sunt ieftine iar lipirea termica este de obicei mai rapida, deoarece nu necesita timp de curatare inainte a suprefetelor. Ambele asamblari termice si adezive ofera o lipire buna si etansa atunci cand sunt efectuate in mod corespunzator. Cu toate acestea, adezivii ofera mai multe avantaje decat lipirea termica:
   

  1. Permite utilizarea unor metale diferite, - diferite metale sunt izolate impotriva coroziunii galvanice
  2. Refacerea lipiturii - lipirea este mai usor de dezasamblat, refacut si reparat
  3. Reducerea costurilor fortei de munca - adezivii necesita mai putina pregatire si expertiza pentru a obtine o lipire buna
  4. Imbunatatirea estetica - procesul de lipire nu denatureaza si nu schimba culoarea substraturilor
  5. Permite utilizarea substraturilor mai subtiri - deoarece metalul nu este modificat, un substrat mai subtire poate fi la fel de eficient
  6. Costuri de energie mai mici - lipirea termica este foarte consumatoare de energie
  7. Imbunatatirea confortului lucratorului - majoritatea adezivilor pot fi aplicati la temperatura camerei

Tehnici adezive

Solutiile prezentate mai jos sunt unele dintre cele mai bune si sunt folosite pentru lipirea metalelor. Este important sa se aleaga rezistenta si durabilitatea adezivului pentru a se potrivi cu cerintele substratului si aplicarii. Aflati mai multe despre fiecare tehnologie prezentata folosind link-urile de mai jos.

 • Cu benzile VHB™ 3M™ puteti mentine consecventa de la schita la constructie, eliminand elementele de fixare vizibile. Aceste benzi dublu adezive din spuma acrilica formeaza rapid si cu usurinta lipiri de inalta rezistenta, care creeaza rezistenta in timp si sunt capabile sa lipeasca o varietate de substraturi diferite.

 • Adezivii epoxidici structurali bicomponenti 3M™ Scotch-Weld™ sunt puternici, rezistenti, functioneaza bine la temperaturi ridicate si rezista la substante chimice, ceea ce ii face ideali pentru aplicatii industriale. Acesti adezivi de inalta rezistenta pot oferi o rezistenta excelenta la impact si permit proiectarea pentru industrii precum industria aerospatiala, constructiile si transporturile.

 • Adezivii structurali acrilici 3M™ Scotch-Weld™ pot imbunatati productivitatea si performanta, asigurand lipiri puternice si sigure, cu intarire rapida si cu o estetica sporita. Adezivii acrilici structurali 3M™ pot oferi o rezistenta ridicata la impact, miros slab si o durata de valabilitate de 18 luni fara a fi nevoie de pastrare la rece.


Lipirea diferitelor metale

Metalele sunt usor de lipit, dar fiecare este unic. Acestea sunt principalele tipuri de metale.

 • Dulapuri de bucatarie din otel inoxidabil intr-o bucatarie comerciala
  Otel inoxidabil

  Otelul inoxidabil este un aliaj de fier cu carbon si alte metale adaugate pentru rezistenta la coroziune. Frecvent utilizat pentru vase de uz casnic, tacamuri, bucatarii comerciale si prelucrare a produselor alimentare, este de asemenea folosit si pentru instrumente chirurgicale, in industria automobila si aerospatiala, precum si pentru echipamente industriale generale si fatade de cladiri. Otelul inoxidabil se lipeste usor, dar pentru o lipire excelenta trebuie curatat in prealabil pentru a indeparta murdaria, praful, amprentele si uleiul de masina.

 • Placi din otel ondulat (model diamant) in producerea industriala
  Otel

  Otelul este un aliaj de fier cu o cantitate mica de carbon pentru a ii creste puterea. Suprafetele din otel sunt de obicei tratate inainte sau dupa lipire pentru a preveni coroziunea, fie cu zinc (otel zincat), fie cu un tip de vopsea. Daca a fost tratat inainte, adezivul se lipeste de fapt la orice astfel de procedeu si nu la otelul in sine, ceea ce afecteaza energia superficiala si aderenta adezivului. Alti adezivi si benzi sunt proiectati pentru a supravietui procesului de laminare sau vopsire.

 • Benzi de aluminiu gata pentru adeziv metalic
  Aluminiu

  Aluminiul este un metal relativ moale, durabil, usor si maleabil, care este usor de prelucrat, turnat, stantat si extrudat. Este aproape intotdeauna aliat pentru a-si imbunatati proprietatile sale mecanice. Aluminiul rezista la coroziune, deoarece un strat subtire de oxid de aluminiu se formeaza aproape imediat cand metalul gol este expus la aer. Adesea, aluminiul trebuie curatat sau slefuit pentru a indeparta murdaria, praful, amprentele si uleiul de masina.

 • Taiati conductele de cupru si tubulatura
  Metale care contin cupru

  Cuprul este un metal moale, maleabil, cu o conductibilitate electrica si termica excelente. Acesta este supus coroziunii si nu ar trebui sa fie in contact cu materiale care provoaca sau cresc coroziunea, in special alte metale. Metalele care se pot coroda pe perioade lungi de timp, cum ar fi cuprul si aliajele sale, alama si bronzul, necesita o atentie speciala atunci cand selectati un adeziv. 3M realizeaza benzi si adezivi special concepute, care nu sustin coroziunea si sunt compatibile cu cupru.


Considerații la lipirea metalului

Vor intra in joc diversi factori atunci cand se ia in considerare cea mai buna metoda de lipire a metalului in procesul dvs., inclusiv rigida, flexibila, coroziune, expunere termica si concentratie de stres.

 • Banda VHB 3M este utilizata pentru a uni partile metalice cu foile metalice
  Rigid vs. flexibil

  Un adeziv rigid transmite energia (cinetica) mai departe cu ar fi de la manerul crosei de golf la capatul acesteia. Un adeziv flexibil ajuta la disiparea energiei, cum ar fi vibratiile din vagoanele feroviare pentru calatori, astfel incat structura nu este afectata in mod negativ. Adezivii diferiti sunt rigizi sau flexibili intr-o masura diferita, astfel incat sa-l puteti alege pe cel mai potrivit pentru aplicatia dvs.

 • Montarea, rugina si coroziunea galvania detalii pe un cap de surub metalic
  Coroziune

  Coroziunea galvanica apare atunci cand un metal activ pierde electroni intr-unul mai putin activ, ceea ce duce atat la degradarea vizuala a suprafetei, cat si la degradarea performantelor materialului datoria ruginirii sau corodarii. Un adeziv nu doar lipeste diferite metale, ci ofera si un strat subtire de izolare pentru a rezista coroziunii.

 • Un sistem de rotor si frana simbolizeaza problemele termice din metal. Frecarea metalelor afecteaza temperatura si stresul in materiale.
  Expunerile termice

  Diferite materiale se dilata si se contracta la viteze diferite, atunci cand sunt expuse la caldura sau frig, ceea ce poate afecta grav structura. Un adeziv suficient de rezistent poate absorbi o parte din aceasta solicitare, indiferent daca este intre doua metale diferite sau intre metal si un substrat nemetal, cum ar fi sticla, lemnul sau plasticul.

 • Metalul deformat prezinta deteriorarea unei foi de metal fixate cu surub
  Concentratia stresului / Gaurire

  Gaurirea nu necesita doar timp, ci slăbeste substratul si concentreaza stresul pe marginea gaurii. Pe de alta parte, un adeziv poate fi aplicat rapid si distribuie stresul uniform pe lipitura.


Conectati-va cu noi

Suntem aici pentru a va ajuta.

Aveti nevoie de ajutor pentru a gasi produsul potrivit pentru proiectul dumneavoastra? Contactati-ne daca aveti nevoie de sfaturi despre produse, tehnice sau aplicatii sau doriti sa colaborati cu un specialist tehnic 3M sau sa ne trimiteti un apel la +40 21 202 8000.

Close  
 • Request a Sample

 • Thank you for your request to 3M. The information you provide on this form will be used to respond to your request through email or telephone by a 3M representative or by one of our authorised business partners with whom we might share your personal information consistent with the 3M privacy policy.

 • All fields are required unless indicated optional

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 3M takes your privacy seriously. 3M and its authorized third parties will use the information you provided in accordance with our Privacy Policy to send you communications which may include promotions, product information and service offers. Please be aware that this information may be stored on a server located in the U.S. If you do not consent to this use of your personal information, please do not use this system.

 • Submit

Thank you. Your form was submitted successfully.

Thank you for your request!
Please download MAPP file here:

Download 3M's MAPP file

Our Apologies...

An error has occurred while submitting. Please try again later...