Materiale facute de om Hero Imagine

Proiectarea cu materiale plastice LSE

Lipirea materialelor plastice cu energie superficiala scazuta, greu de lipit

INTREABA UN EXPERT 3M

Lipirea materialelor plastice cu energie superficiala redusa

 • Grafic care prezinta diferitele niveluri de energie de suprafata ale diferitelor materiale plastice LSE
 • Plasticele cu energie superficiala redusa sau plasticele LSE sunt adesea cunoscute dupa acronimnele lor si includ materiale precum polipropilena (PP), polietilena (PE sau HDPE), polistiren, acetal, EVA (acetat etilen de vinil) si vopsele sub forma de pulbere folosite la vopsirea in camp electrostatic. In general, sunt materiale flexibile si au un punct de topire scazut, astfel incat sunt usor de prelucrat, chiar si la volume mari, au densitate mica ceea ce ajuta la reducerea greutatii. Deoarece energia superficiala este scazuta, asecet tipuri de materiale sunt caracterizare ca fiind greu de lipit - exista optiuni de lipire cum ar fi adezivii sau benzile adezive speciale care functioneaza bine, dar aceste optiuni de lipire sunt mult mai mici decat in cazul materialelor tratitionale.

  Materialele plastice LSE sunt usor de modelat intr-o varietate de forme si sunt utilizate in mod obisnuit pentru aplicatii cu utilizare unica, cum ar fi semnalizare, ornamente decorative sau ambalaje - containere din plastic, dar si tavi din plastic, tampoane de protectie si folii de ambalare. Majoritatea aplicatiilor nu necesita un adeziv puternic, dar avand in vedere reciclarea acestora, multe din materialele plastice reciclabile sunt maruntite si transformate in peleti din plastic, care are in general au aceleasi proprietati de lipire, dar pot necesita mai multa rezistenta la lipire.


Tehnologia Adezivilor

Acestea sunt unele dintre cele mai bune benzi si adezivi pentru materiale plastice LSE. Aflati mai multe despre fiecare tehnologie prezentata folosind link-urile de mai jos.

 • Benzile de lipit adezive sensibile la presiune (PSA) sunt benzi subtiri cu adeziv pe ambele parti. Aceste tipuri de benzi includ benzi de transfer adezive si benzi dublu adezive. 3M are formulari unice concepute pentru aderenta pe suprafetele LSE. Acestea sunt ideale pentru suprafete netede, plane si sunt adesea folosite pentru forme plane complicate,cum ar fi taieturi sub forma de matrite pentru smartphone-uri, televizoare cu ecran plat garnitura, atasare pentru ornamente si multe aplicatii de ambalare.

 • Adezivii instant 3M™ Scotch-Weld™ sunt adezivi lichizi de inalta rezistenta conceputi pentru imbinari puternice. Mai putin de o picatura de adeziv instant pe un centimetru patrat poate fi suficienta pentru a lipi substraturile, inclusiv materiale plastice LSE.

 • Adezivii structurali acrilici 3M™ Scotch-Weld™ sunt adezivi lichizi cu doua componente, care ofera proiectantilor cea mai mare rezistenta pentru aplicatii solicitante. Multi dintre acesti adezivi sunt o alegere buna pentru lipirea materialelor plastice LSE. Adezivii structurali acrilici 3M™ Scotch-Weld™ asigura rezistenta la impact si performante ridicate intr-o gama larga de conditii de mediu.


Tipuri de plastice LSE

 • componentele multor vase de cafea includ polipropilena pentru a reduce greutatea / costul

  Polipropilena

  Polistirenul este un plastic translucid, dur; poate fi fragil, dar sunt disponibile versiuni mai dure cunoscute sub numele de polistiren cu impact mare (HIPS), care au proprietati de lipire usor diferite. Unele dintre numeroasele aplicații care folosesc polistiren includ peleti din spuma, carcase de CD-uri, afisaje de vanzare cu amanuntul, containere cu clema, sticle, tavi si semnalizare in aer liber. Polistirenul se prelucreaza usor prin modelare, permitand detalii fine, dar si formarea in vid pentru a crea panouri din spuma.

 • Frigider cu materiale din plastic albe din interior fabricate din polistiren

  Polistiren

  Polistirenul este un plastic clar, dur; poate fi fragil, dar sunt disponibile versiuni mai dure cunoscute sub numele de polistiren cu impact mare (HIPS), care au proprietati de lipire usor diferite. Unele dintre numeroasele aplicațti care folosesc polistiren includ arahide din spuma, componente de aplicare, afisaje de vanzare cu amanuntul, containere cu clema, sticle, tavi si semnalizare in aer liber. Polistirenul se prelucreaza usor prin modelare, permitand detalii fine, dar si formarea in vid pentru a crea panouri din spuma.

 • Seringa din plastic din polietilena

  Polietilena

  Polietilena este cel mai comun plastic, produs in cel mai mare volum. Adesea este fabricat in folie de ambalare și turnat in sticle sau alte recipiente. Polietilena are o rezistenta relativ scazuta si o rezistenta la temperatura este mica, dar este usor de procesat si utilizat pentru aplicatii in care acesti factori sunt mai putin importanti.

 • Ochelari de soare cu rame din Acetal (de asemenea Polioximetilen sau POM)

  Acetal (de asemenea polioximetilen sau POM)

  Polioximetilenul este un plastic alb, opac, de inalta performanta, cu rezistenta ridicata, rigiditate plus o rezistenta buna la impact si temperatura si stabilitate dimensionala. Este adesea utilizat in componente precum roti de transmisie, benzi transportoare, rame pentru ochelari, elemente de fixare si schiuri.

 • Pernele din spuma neagra cu adeziv aplicate pe o parte pentru a asigura o plasare usoara

  EVA

  Acetatul de vinil de etilena este un polimer asemanator cauciucului, cu o buna greutate la rezistență și la fisuri. Este adesea folosit ca spuma in incaltaminte, in special talpa interioara pentru incaltaminte de tenis si sandale si pentru umplutura sportivă; poate fi si un inlocuitor al plutei naturale.

 • Buldozer galben cu vopsea de inalta performanta care se misca

  Vopsea lichida si sub forma de pulbere pentru vopsire in camp electrostatic

  Vopselele traditionale au o serie de energii de suprafata, rezultand cerinte de lipire diferite. Vopselele pentru aplicarea in camp electrostatic sunt sub forma de pulbere uscata, este aplicata si apoi incalzita pentru a forma un strat protector dur. Aditivii cu energie superficiala redusa curg adesea cand sunt topiti, ceea ce poate face ca straturile cu pulbere sa fie dificil de lipit.


Tipuri de asamblare

Pentru a determina ce adeziv are cele mai bune performante, este foarte important sa luam in considerare tipul de asamblare. Cele sase tipuri de asamblare prezentate mai jos au caracteristici diferite de proiectare care determina adesea cel mai bun adeziv sau banda.


Conectati-va cu noi

Suntem aici pentru a va ajuta.

Aveti nevoie de ajutor pentru a gasi produsul potrivit pentru proiectul dumneavoastra? Contactati-ne daca aveti nevoie de sfaturi despre produse, tehnice sau aplicatii sau doriti sa colaborati cu un specialist tehnic 3M sau sa ne trimiteti un apel la +40 21 202 8000.