Lipici industrial pe baza de plastic 3M lipind piese din policarbonat

Materiale plastice ingineresti de inalta performanta

Aderenta si lipirea materialelor plastice ingineresti in procesul de proiectare.

INTREABA UN EXPERT

Proiectarea cu materialelor din plastic ingineresc

Materialele plastice ingineresti, cum ar fi ABS, acril, policarbonat, nylon, compozite si poliester sunt utilizate frecvent deoarece deschid noi posibilitati pentru proiectanti. Materialele plastice sunt folosite pentru asamblari durabile care pot rezista la diverse solicitari cum ar fi uzura sau solicitari climatice. Sunt ieftine, puternice si rezistente, dar sunt, de asemenea, usoare si pot fi usor modelate in diverse forme complicate pentru a se potrivi nevoilor specifice de proiectare. Aceste tipuri de materiale plastice au energii superficiale relativ mari deci sunt destul de usor de folosit la lipirea cu adezivi si benzi.


De ce proiectantii aleg componentele din plastic

 • Tub de sudura Scotch 3M pentru lipire acrilica si componente plastice

  Avantajele componentelor plastice

  Componentele plastice ofera mai multa flexibilitate in proiectare decat metalele pentru crearea formelor complexe. Acestea ofera o performanta unica si functionează bine pe gama larga de temperatura. Componentele plastice proiectate sunt foarte durabile, permitandu-le sa fie utilizate in aplicatii cu expunere la intemperii si la UV si ofera, in plus, o buna rezistenta la uzura.

 • Componente din plastic proiectate intr-o bicicleta lipite cu adeziv din plastic

  Plastice vs. Metale

  Principalul beneficiu al componentelor plastice fata de metale il reprezinta greutatea redusa, pastrand in acelasi timp anumite proprietati de performanta. De asemenea componentele plastice reduc costurile, dar nu este doar costul mai mic al materiilor prime. Componentele plastice pot fi modelate in forme complicate fara stantarea, gaurirea, indoirea sau alte costuri de proces necesare pentru metale. In cele din urma, deoarece aceste forme cantaresc aproape intotdeauna mai putin decat metalul, costurile sunt, de asemenea, mai mici.


Tehnici adezive

Acestea sunt unele dintre cele mai bune solutii, benzi si adezivi, utilizate pentru lipirea componentelor din plastic. Aflati mai multe despre fiecare tehnologie prezentata folosind link-urile de mai jos.

 • Cu benzile VHB™ 3M™ puteti mentine consecventa de la schita la constructie, eliminand elementele de fixare vizibile in timp ce rapid si usor creati o legatura de lunga durata care se creeaza efectiv în timp. Cu capacitatea de a se alatura o varietate de materiale, acestea ofera solutii de lipire rezistente in aproape orice design pe care il puteti visa.

 • Adezivii Structurali Acrilici 3M™ Scotch-Weld™ pot ​​imbunatati productivitatea si performanta, asigurand legaturi puternice si sigure, cu timpi de curatare rapide si cu o estetica sporita. Adezivii acrilici Structural 3M™ pot oferi o rezistenta ridicata la impact, miros scazut si o durata de valabilitate de 18 luni fara a fi nevoie de refrigerare.

 • Adezivii 3M Hot Melt sunt rentabili si foarte usor de utilizat, iar adezivul curge bine pentru a umple orice goluri pe suprafetele accidentate. Topite la cald sunt foarte bune pentru lipirea componentelor plastice lcu alte substraturi si sunt adesea utilizate pentru semne, containere, mulaje pentru margini si garnituri.

 • Benzile dublu adezive PSA sunt subtiri si au adeziv pe ambele fete. Acestea sunt ideale pentru suprafete netede, plane si sunt adesea folosite pentru aplicatii de atasare si etansarea suprafetelor in forme stantate pentru computere, smartphone-uri, televizoare cu ecran plat si suprafete panoului de control.

 • Sistemele de fixare demontabile sunt utilizate in situatiile in care piesele trebuie sa fie indepartate sau repozitionate, cum ar fi panourile de acces, interioarele liftului sau tablourile de bord ale vehiculului.


Lipirea componentelor din plastic ingineresc

 • Energia superficiala este o proprietate fizica a suprafetei materialului care determina daca un adeziv va face contact ferm. Pe un material cu energie superficiala ridicata, un lichid se va imprastia si va uda suprafata; pe un material cu energie superficiala scazuta, lichidul va rezista imprastierii pe suprafata si va tinde sa-si micsoreze suprafata de contact. Un adeziv trebuie sa ude substratul pentru a asigura o lipire. Componentele din plastic au energii superficiale relativ mari in comparatie cu alte materiale plastice si, prin urmare, sunt destul de usor de lipit. Anumite pregatiri ale suprafetei pot imbunatati si mai mult energia superficiala, dar in cele mai multe cazuri acest lucru nu este necesar.

Tipuri de materiale plastice pentru constructii

Fiecare tip de plastic are propriile sale proprietăți specifice. Iata o scurta discutie despre tipurile de materiale principale si proprietatile lor de lipire.

 • Compozitul din capul crosei pentru glof fixeaza impreuna adezivul industrial din plastic
  Materiale compozite

  Materialele compozitele sunt materiale plastice alcatuite dintr-o fibra sau tesatura de armare si o rasina. Fibra este de obicei din sticla sau carbon iar rasina este de obicei poliester sau de tip epoxidic. Compozite asigura un raport excellent de rezistenta-greutate ceea ce le face ideale pentru aeronave, placi cu circuite electronice si aplicatii sportive de inalta performanta. De obicei sunt usor de lipit, dar este important sa se gaseasca o solutie de lipire compatibila atat cu rasina, cat si cu cerintele specifice aplicatiei.

 • Monitor de calculator cu ecran tactil din policarbonat imbinat cu adeziv din plasti
  Policarbonat

  Puternic, dur si transparent, cu rezistenta la temperaturi destul de ridicate, policarbonat este utilizat in multe aplicatii, deoarece este de extrudat, modelat sau termoformat. Policarbonatul are o energie superficiala destul de mare dar de multe ori are un strat rezistent la zgarieturi, care poate complica selectarea adezivului.

 • Componentele fabricate din nailon
  Nailon

  Obisnuit ca fibra si in tesaturi, nailonul este de fapt o familie de materiale puternice, tari si rezistente la temperaturi, adesea utilizate in componente auto si electrice. Nailonul are o energie de suprafata relativ ridicata pentru un plastic, dar anumite tipuri au cerinte diferite de lipire, iar agentii de eliberare a mucegaiului pot fi o preocupare deosebita.

 • Carcasa din plastic ABS cu logo 3M
  ABS

  Polimer format din acrilonitril, butadiena si stiren, ABS prezinta o duritate si rezistenta buna la impact. Este usor de modelat si utilizat intr-o varietate larga de bunuri de larg consum. ABS este de obicei usor de lipit, dar energia superficiala variaza in functie de grad (procentaje diferite ale celor trei monomeri).

 • Scrisori acrilice cu semn pentru a fi lipite cu adeziv din plastic
  Acril

  Transparent, rezistent la spargere si usor de format sau taiat, acrilul PMMA este utilizat pe scara larga ca inlocuitor al sticlei si este de asemenea folosit adesea in semnalistica. Acrilul este usor de lipit, dar daca are o acoperire rezistenta la zgarieturi poate prezenta provocari.

 • Banda adeziva Uretan 3M aplicata pe o bucata de spuma alba
  Poliuretan

  Majoritatea poliuretanilor sunt polimeri termoreactivi care nu se topesc atunci cand sunt incalziti, dar exista si poliuretani termoplastici. Poliuretanul este utilizat pe scara larga pentru fabricarea spumei si a produselor din cauciuc pentru lucruri precum pernele si garniturile de sigilare; se utilizeaza si pentru fabricarea adezivilor pe baza de poliuretan, deci este usor de lipit.

 • Carena pentru vela din poliester / fibra de sticla lipita impreuna cu adeziv industrial
  Poliester

  Usor format si utilizat pe scara larga ca fibra, tesatura, film si flacoane, poliesterul este utilizat pe scara larga pentru componente electrice si electronice si la fabricarea compozitelor. Poliesterul are o energie superficiala relativ ridicata, dar anumite aplicatii au consideratii speciale pentru lipire, cum ar fi stratul de gel pe pentru corpurile barcilor din poliester / fibra de sticla.

 • Sectiune din vinil sau din PVC rigid care prezinta rama ferestrei si sticla lipite impreuna cu adeziv 3M
  PVC rigid

  Denumit si vini, este utilizat la tevi de scurgere, jgheaburi, usi, rame pentru ferestre, si carduri de credit, PVC rigid este relativ usor de lipit. PVC-ul flexibil este mai dificil de lipit, iar cele doua sunt uneori confundate intre ele, de aceea este important sa identificati exact substratul dvs.


Tipuri de asamblare

Pentru a determina ce adeziv are cele mai bune performante, este foarte important sa luam in considerare tipul de asamblare. Cele sase tipuri de asamblare prezentate mai jos au caracteristici diferite de proiectare care determina adesea cel mai bun adeziv sau banda.


Conectati-va cu noi

Suntem aici pentru a va ajuta.

Aveti nevoie de ajutor pentru a gasi produsul potrivit pentru proiectul dumneavoastra? Contactati-ne daca aveti nevoie de sfaturi despre produse, tehnice sau aplicatii sau doriti sa colaborati cu un specialist tehnic 3M sau sa ne trimiteti un apel la +40 21 202 8000.