Produse pentru asamblare si aplicarea adezivului

Proiectantii si inginerii sunt provocati in fiecare zi pentru a imbunatati proiectele si procesele de fabricatie. Gama larga de produse care eficientizeaza productia, vine in sprijinul activitatii de proiectare, benzile 3M si adezivii permit imbunatatirea estetica, reducerea greutatii produselor finale si imbunatatesc performanta lor. Aceste solutii adezive si benzi permit clientilor sa dezvolte produse intr-un mod eficient si creativ. Adezivii si benzile 3M pot fi folosite pentru o varietate larga de aplicatii si supafete, si suntem bucurosi sa va ajutam sa gasiti solutia potrivita pentru procesul de asamblare.


Mainile umane acoperite cu manusa se ocupa de doua parti metalice acoperite cu adeziv lichid, care vor fi unite prin lipire adeziva.
Explorati noi modalitati de utilizare a produselor
INTREABA UN EXPERT

Adezivi si benzi pentru montaj industrial

Desi exista mai multe moduri de a proiecta si fabrica produse, adezivii si benzile 3M ofera beneficii unice in comparatie cu sudura si fixarea mecanica.

 • Tabla nituita vs lipiciul de metal la adeziv

  Fixare traditionala si aplicarea adezivului

  • Sudarea este standardul industriei pentru asamblarea grea, dar necesita expertiza si poate sa nu functioneze daca suprafetele sunt diferite (de exemplu, aluminiu fata de otel). Suruburile permit controlul precis al strangerii si sunt detasabile sau inlocuibile; dar de asemenea ele necesita gaurirea substraturilor. Suruburile sunt utilizate in mod obisnuit, dar nu pot rezista la stres si pot fi supuse coroziunii. Niturile sunt o alta optiune populara, dar necesita acces din ambele parti pentru a finaliza asamblarea, si functioneaza cel mai bine cu substraturi similare. Sudura este folosita pentru conductivitatea electrica, dar in general creeaza o lipire slaba.

   In schimb, adezivi si benzile pot oferi mai multe beneficii ca o alternativa la metodele traditionale. De exemplu, adezivii lichizi pot curge si se pot conforma zonei de lipire pentru a umple spatiile goale. De obicei asigura legaturi puternice. Benzile asigura o grosime si dimensiune consistente a lipirii. Ele ofera puterea de manipulare imediata, pentru a permite o asamblare usoara. Ambele vin in mai multe formate oferind flexibilitate in proiectare si productie. In plus fata variantele traditionale, benzile si adezivii vin intr-o gama variata ca forta de lipire pentru a se potrivi unei game largi de substraturi sau design.

   Adezivii industriali ofera avantaje cheie fata de alte metode de asamblare industriala, inclusiv:

   • Elimina gaurirea pentru a reduce costurile cu forta de munca
   • Utilizati, materiale mai subtiri si usoare pentru a reduce greutatea produsului si consumul de energie
   • Distribuie uniform stresul intre suprafete pentru a optimiza performanta
   • Imbinati materiale diferite pentru a permite noi proiectari si pentru a preveni coroziunea
   • Imbinati si sigilati simultan pentru a elimina etapele procesului
   • Reducerea vibratiilor in produsul final pentru a imbunatati experienta clientilor

Factori de luat in considerare pentru lipirea cu adezivi si benzi

Pentru a forma o legatura adeziva, adezivul trebuie sa faca un contact ferm cu suprafata. De aceea adezivul trebuie selectat in functie de energia superficiala si gradul de contaminare a suprafetelor. In plus, adezivul trebuie sa aiba o rezistenta de coeziune suficienta pentru a raspunde nevoilor aplicatiei. Pe masura ce selectati suprafetele pentru design-ul dumneavoastra, puteti lucra cu expertii 3M pentru a selecta cel mai bun adeziv pentru aplicatia dumneavoastra.

 • O animatie care ilustreaza procesul de eliminare a energiei de suprafata. O picatura de apa intra in contact cu o suprafata si se raspandeste pe intreaga suprafata.

  Energia superficiala, umectarea si aderenta

  Energia superficiala este o proprietate fizica a suprafetei unui material care determina daca un adeziv va face contact ferm. Pe un material cu energie de suprafata ridicata, un lichid se va imprastia sau va uda suprafata; pe un material cu energie superficiala scazuta, lichidul va rezista sa curga si sa se ridice. Un adeziv trebuie sa ude substratul pentru a asigura o legatura.

  Pentru a alege adezivul potrivit, este important sa intelegem energiile de suprafata ale tuturor suprafetelor. Gradul de contaminare a suprafetelor scade adeziunea pe suprafata: pentru unii adezivi acest lucru este mai putin sensibil.

 • O animatie care ilustreaza o suprafata lipita care este smulsa. Adezivul esueaza deoarece doua substraturi lipite sunt separate.

  Rezistenta interna (coeziva)

  Rezistenta interna (coeziva) este rezistenta interna a unui adeziv, capacitatea adezivului de a rezista sub stresului. Cu cat rezistenta interna (coeziva) este mai mare, cu atat adezivul este mai puternic. Este important sa se ia in considerare tipurile specifice de stres care vor actiona asupra unei imbinari adezive. Formele comune de stres mecanic includ forfecarea, clivajul, cojirea si tractiunea.

  Rezistenta la coeziune este determinata de compozitia chimica a adezivului. Rezistenta adezivilor acopera o gama larga, de la adezivi sensibili la presiune la adezivi structurali epoxi si acrilici. Cunoasterea marimii si frecventei tensiunilor la care va fi supusa aplicatia dvs. este utila in alegerea adezivului cu cea mai buna rezistenta interna (coeziva) pentru proiectul dumneavoastra.


Tipuri de substrat

3M are o gama larga de adezivi si benzi si o intelegere cuprinzatoare de substraturi pentru a va ajuta in proiectarea dumneavoastra.

 • Metale, mai ales cele comune, cum ar fi din otel sau aluminiu, sunt rezistente, durabile, usor de prelucrat, rentabile si utilizate pe scară larga in industrie. Au energii superficiale ridicate si sunt de obicei usor de conectat, dupa o pregatire adecvata a suprafetei. Multe dintre avantajele adezivilor de lipire, cum ar fi umplerea la distanta si izolarea suprafetelor, sunt benefice in special in lipirea metalelor.

 • Aceasta includ suprafete precum sticla, ceramica si beton, dar si materiale naturale, cum ar fi lemn, textile, piele si piatra. Aceste materiale au energii superficiale medii si sunt destul de usor de lipit, dar fiecare are un aspect specific pentru pregatirea suprafetei. 3M are adezivi conceputi special pentru a lipi fiecare dintre aceste materiale.

 • Acestea sunt, in general, materialele plastice puternice, rezistente care au performante bune la temperaturi mai ridicate si de multe ori costa mai mult; exemplele includ policarbonat, ABS, spuma de uretan, multe materiale compozite si majoritatea vopselelor. Acestea pot trece printr-o prelucrare semnificativa si nu sunt prea greu de lipit, dar detalii specifice cum ar fi agenții de eliberare a mucegaiului pot fi problematice.

 • Materiale plastice greu de lipit (cu energie superficiala redusa) au o rezistenta inerenta la umezire ceea ce face ca procesul de selectie a adezivului sa fie special. Exemplele includ polipropilena, polietilena, polistiren si multe vopsele acoperite cu pulbere. 3M a dezvoltat adezivi din plastic special pentru a lipi aceste materiale.


Tipuri de asamblare

Pentru a determina ce adeziv are cele mai bune performante, este foarte important sa luam in considerare tipul de asamblare. Cele sase tipuri de asamblare prezentate mai jos au caracteristici diferite de proiectare care determina adesea cel mai bun adeziv sau banda.


Consideratii privind productia si proiectarea

Una dintre cele mai rapide moduri de a gasi solutia optima de adeziv sau banda este de a lua in considerare modul in care produsul va fi fabricat si utilizat. De exemplu, productia va fi manuala sau automatizata? Cat spatiu este disponibil? Cat de fierbinte devine produsul? Exista anumite specificatii ale industriei pe care trebuie sa le indeplineasca produsul?

 • Tehnician dintr-o instalatie de linie de asamblare creeaza o legatura adeziva
  Procesul de lipire

  Iata cateva intrebari cheie cu privire la procesul de fabricatie pe care trebuie sa il iei in considerare. Care este procesul dvs. actual de fabricatie si linie de asamblare? Solutia adeziva trebuie sa se potriveasca procesului curent sau poate sa se schimbe procesul / echipamentul? Cat de repede va fi mutat ansamblul intre etapele procesului de fabricatie? Va trebui sa fie repozitionata legatura? Care sunt cerintele de mediu, sanatate, siguranta si reglementare? Oricare dintre acesti factori pot afecta alegerea adeziv.

 • Instalatie de fabricare a vehiculelor cu RV-uri realizate cu adezivi industrial
  Utilizare finala

  Performanta produsului final este important pentru dumneavoastra. Cum si unde se utilizeaza produsul dvs. final? Este un produs finit, sau este un subansamblu care se adreseaza unui alt producator? Va fi expus unui mediu dur in care temperatura, UV, vibratii, impact, umiditate sau ploaie il vor afecta? Exista cerinte militare, EN, FDA, UL, ASTM, constructii marine sau alte specificatii detaliate? Toate sunt considerente importante in alegerea finala.


Resurse cheie pentru lipirea materialelor


Conectati-va cu noi

Suntem aici pentru a va ajuta.

Aveti nevoie de ajutor pentru a gasi produsul potrivit pentru proiectul dumneavoastra? Contactati-ne daca aveti nevoie de sfaturi despre produse, tehnice sau aplicatii sau doriti sa colaborati cu un specialist tehnic 3M sau sa ne trimiteti un apel la +40 21 202 8000.