Conform recomandarilor, banda adeziva sensibila la presiune are trei caracteristici care definesc un adeziv sensibil la presiune (PSA):
1. Aderenta permanenta
2. Adeziune cu presiune usoara
3. Nicio schimbare a starii de agregare a adezivului de la faza lichida la cea solida
Spre deosebire de adezivii lichizi, adezivul de pe o banda PSA vine de la inceput in forma finala, nu mai trebuie sa sufere o intarire pentru a adera la substrat. Lipitura este creata prin utilizarea interblocarii mecanice si a interactiunilor electrostatice la interfata.
Aceste caracteristici ofera PSA-uri capacitati unice de performanta, care pot oferi libertate atunci cand proiectati un produs si cresc eficienta productiei. Beneficiile pot include:
Adezivii sensibili la presiune vin in mai multe forme diferite, incluzand benzi dublu adezive, de grosimi variate, cu linere sau/si miezuri din spuma, benzi de transfer adezive, benzi acoperite cu un singur strat si filme imprimabile. In plus, exista o mare varietate de produse chimice utilizate in PSA-uri pentru aplicatii de lipire industriala. Desi PSA-urile pot fi gasite in multe aplicatii, ne vom concentra pe oferirea unei prezentari la nivel general a celor mai comuni trei compusi chimici in scopuri de comparatie. Exista multi alți factori de luat in considerare atunci cand alegeti banda adecvata sau adezivul pentru utilizare intr-un ansamblu.
Dezvoltarea acrilicelor pentru adezivi sensibili la presiune a inceput din cauza tendintei cauciucului natural sa se ingalbenesca si sa se degradeze atunci cand este expus la UV. Compusii acrilici tind, de asemenea, sa aiba o rezistenta interna mai mare decat cauciucul.
Benzile acrilice sunt varful de lance al lipirilor industriale. Capacitatile in continua evolutie ale chimiei acrilice permit formulari care ofera performante la temperatura ridicata sau scazuta, adeziune la materiale cu energie de suprafata ridicata, medie si joasa (HSE, MSE, LSE) sau chiar proprietati unice, cum ar fi rezistenta la flacara. Benzile acrilice sunt prevazute cu diverse grosimi cu si fara linere si miezuri de spuma. Miezurile de spuma ale benzilor din spuma acrilica ofera beneficii specifice de performanta, inclusiv rezistenta si absorbtia dinamica a eforturilor. Benzile acrilice se gasesc in aproape fiecare industrie.
Avantaje Principale
Dezavantaje Principale
Siliconul-continand polimeri poate fi folosit pentru a crea benzii adezive datorita energiei sale de suprafata foarte scazuta, insa este utilizat si pentru a formula adezivul pur in sine.
Benzile din silicon sunt cunoscute pentru proprietatea lor de a se lipi de silicon si de a tolera o gama foarte larga de temperaturi - de la -40 ° F (-40 ° C) la peste 500 ° F (260 ° C).
Avantaje Principale
Dezavantaje Principale
Cauciucul a fost primul material folosit pentru fabricarea adezivilor sensibili la presiune. De-a lungul deceniilor, tehnologia PSA din cauciuc a avansat pentru a include atat rasini din cauciuc natural, cat si sintetice si o mare varietate de elemente de fixare utilizate pentru a regla adezivul pentru performante specifice.
Adezivii din cauciuc construiesc lipitura mai repede decat alte produse chimice, se pot lipi la majoritatea suprafetelor, inclusiv LSE si au costuri relativ scazute. Sunt o optiune versatila pentru multe aplicatii, cu toate ca rezistenta lor finala este mai mica decat la PSA-urile acrilice si sunt mai vulnerabile la efectele imbatranirii (lumina solara si oxidare).
Avantaje Principale
Dezavantaje Principale
Cauciucul natural (poli-cis-izopren) este prelucrat mecanic pentru a asigura polimeri cu greutate moleculara mai mica, care pot fi usor dizolvati sau dispersati intr-un solvent. De asemenea, pot fi folositi polimeri sintetici (cum ar fi copolimerii bloc de stiren-izopren). Agentii adezivi precum pinena (obtinut din seva de pin, printre altele) sunt adaugati pentru a conferi adezivului o aderenta suplimentara, permitandu-i sa fie utilizat ca PSA.