Adezivii și benzile oferă beneficii unice în comparație cu sudurile și elementele de fixare mecanice, fără a sacrifica rezistența. Aflați cum este testată și măsurată rezistența legăturii adezive și numeroșii factori de luat în considerare atunci când alegeți un adeziv pentru o aplicație.
Fiecare dintre mecanismele de adeziune joacă un rol în performanță. Cercetătorii în domeniul adeziunii investighează puterea unei legături adezive pentru a-i determina rezultatele într-o aplicație.
Măsurarea "acțiunii adeziunii" pe o anumită legătură ajută la determinarea rezistenței unui ansamblu lipit cu adeziv. Cel mai obișnuit mod de a măsura acest lucru este de a desface o legătură adezivă. Forța necesară pentru a desface legătura le permite inginerilor să înțeleagă modul în care adezivul se va comporta într-o aplicație.
Rezistența adezivă este rezistența de interfață dintre adeziv și substrat și, de obicei, cel mai important lucru de luat în considerare atunci când se proiectează un ansamblu lipit cu adeziv puternic. Cu toate acestea, rezistența adezivă nu este singurul factor critic pentru crearea unei legături eficiente. Chiar și atunci când utilizați adezivul cel mai puternic din lume, adeziunea nu va reuși dacă adezivul nu se leagă de suprafața substratului.
Forța coezivă este rezistența internă a unui adeziv - capacitatea adezivului de a se sta lipit în condiții de stres. Cu cât forța de coeziune este mai mare, cu atât adezivul este mai puternic. Forța coezivă este determinată de compoziția chimică a adezivului. Rezistența adezivilor acoperă o gamă largă, de la adezivi sensibili la presiune la adezivi structurali epoxidici și acrilici.
Este important să se ia în considerare tipurile specifice de stres care vor acționa asupra unei îmbinări adezive. Stresurile comune includ forfecarea, clivajul, cojirea și tracțiunea. Cunoașterea mărimii și frecvenței tensiunilor la care va fi supusă aplicația dvs. este utilă în alegerea adezivului cu cea mai buna forță de coeziune pentru sarcina de executat.
Energia suprafeței este o proprietate fizică a suprafeței unui material care determină dacă un adeziv va face contact intim. Pe un material cu o energie ridicată a suprafeței, un lichid se va împrăștia sau va uda suprafața; pe un material cu o energie scăzută a suprafeței, lichidul va rezista la curgere și va forma picături. Un adeziv trebuie să ude substratul pentru a asigura o legătură.
Pentru a alege adezivul adecvat, este important să înțelegeți energiile de suprafață ale tuturor substraturilor din ansamblul dvs. și modul în care adezivul le va uda pe fiecare. Curățenia suprafeței trebuie, de asemenea, luată în considerare, deoarece unii adezivi necesită un grad ridicat de curățenie a substratului.
Seria Educațională Știința Adeziunii este concepută pentru a fi o introducere cuprinzătoare la Știința Adeziunii și la utilizarea benzilor și a adezivilor în aplicațiile de proiectare. Vizitați Știința Adeziunii pentru a vedea toate articolele sau pentru a alege din subiectele selectate de mai jos.